Brottsplatsen. Såhär såg det ut efter smash and grab-kuppen förra onsdagen. Foto: Emelie Rydstedt

Inga spår efter smash and grab-rånarna i Spånga

Förra onsdagen utsattes Ica-butiken på Spånga torg för en smash and grab-kupp, där hela entrén krossades i förövarnas jakt på tobak. Fortfarande är ingen misstänkt eller gripen för stölden.

  • Publicerad 16:57, 21 sep 2016

Det är dyra skador, reparationerna kostar oftast mer än godset. Det som tjuven får betalt för sitt gods är inte i närheten av vad det kostar att reparera och ersätta som handlare.

Tommy Elofsson som driver butiken på Spånga torg fick snabbt larmet om inbrottet och stölden.

– De fick med sig tobak. Många hörde när det small, både polis och boende ringde mig. Hela entrén försvann, säger han.

Trots att många hörde smällen var det få som såg händelsen, vilket har försvårat polisutredningen, enligt Joachim Lindell på Spångapolisen.

– Eftersom det var dåligt med vittnesuppgifter under natten har vi inte någon aktiv förundersökning som pågår där. Tyvärr är ingen misstänkt eller gripen, säger han.

"Ofta två bilar"

En smash and grab-kupp genomförs oftast av ett antal personer, vanligtvis med två fordon: ett som krossar butiksfönstret så att förövarna kan ta sig in, och ett flyktfordon.

– Oftast räknar de med att fordonet för forceringen blir obrukbart. Då står det kvar och vi gör tekniska undersökningar. Någon gång har vi tur, men oftast är de här bilarna stulna ganska nära inpå brottet, säger Joachim Lindell.

"Dyra skador"

Tobak och elektronik är det populäraste stöldgodset vid smash and grab-kupper, som ofta resulterar i stora omkostnader för butiksägarna.

– Det är dyra skador, reparationerna kostar oftast mer än godset. Det som tjuven får betalt för sitt gods är inte i närheten av vad det kostar att reparera och ersätta som handlare, säger Joachim Lindell.

Det är inget som visar på att specifikt smash and grab-kupper blir vanligare, men i skydd av höstmörkret ökar inbrotten generellt, berättar han.

– Är det mörkt och kallt är det inte så många ute och promenerar, då känner sig tjuvarna ganska trygga i sin anonymitet.

Förslaget: Bygg en bastu i Hässelby strand

Nyheter Läs vad dina politiker diskuterade i veckan Vedeldad bastu, vigslar på Tempeludden och ett litet steg mot ett kraftvärmeverk i Lövsta. Det var några av sakerna som togs upp på Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämndmöte igår.fredag 14/6 16:47

Här ska Brommaborna söka skydd - om krisen kommer

Nyheter Häng med ner i underjordiska skyddsrummet Runt hörnet vid Brommaplans tunnelbanestation finns ett av Sveriges 65 000 skyddsrum. Om det blir krig, är det hit 180 personer kan fly. Vi följde med ner under marken för att ta en titt.fredag 14/6 16:23