Spånga centrum. Foto: Karoline Montero Araya

Inga trygghetspengar till Spånga torg – än

Spånga centrum finns inte med på listan över var de första 23 miljonerna ur Stockholm stads trygghetsfond ska satsas. Nu hoppas stadsdelen hinna med nästa ansökningsomgång.

  • Publicerad 17:24, 12 feb 2018

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad satsar 200 miljoner på en så kallad trygghetsfond, som alla stadsdelar kan söka medel ur. Pengarna ska gå till trygghetsskapande åtgärder i stadsmiljön.

I förra veckan presenterade stadens trygghetskommission de 15 platser som föreslås ta del av de första 23 miljonerna i fonden, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.

– Tittar man på de som föreslås få pengar i den här första omgången så handlar det bland annat om förbättrad belysning, att göra om torg, och en utveckling av sex stycken bibliotek. För Spånga-Tensta har man ansökt om en miljon för Hjulsta, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och ordförande för kommissionen.

Spånga inte med...

Spånga centrum finns inte med på listan över platser i den första omgången. Något som Spånga centrum uttryckt besvikelse över på sin Facebook-sida. Det betyder dock inte att området inte kommer att kunna få del av pengarna.

– Det är inte så att pengarna är slut. Nästa ansökningsperiod är i maj, så det går fortfarande att ansöka under de kommande månaderna, säger Fredrik Jurdell.

Enligt Per Kjellander, stadsdelsdirektör, hann stadsdelen inte skicka in en ansökan för Spånga centrum i tid.

– Till den första rundan innan årsskiftet var det så extremt kort varsel att vi inte hann få fram ett helt komplett underlag för Spånga centrum. För Hjulsta hade vi i stort utredningen klar sedan tidigare så den hann vi med, säger han.

...men arbetet pågår

Enligt Sus Andersson (MP), stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, räknar stadsdelen med att "en rejäl pott" av pengarna i trygghetsfonden kommer att gå till Spånga-Tensta.

– Till exempel tittar vi just nu på vilka investeringar vi kan göra på torgparkeringen i Spånga. Ett problem som gjort att vi inte hann få klart arbetet i tid till den första ansökningsomgången är att det finns så pass många aktörer här. Men vi försöker få till det nu tillsammans med trafikkontoret och övriga aktörer.

I mars kommer stadsdelen att arrangera trygghetsvandringar som ska ligga till grund för kommande investeringar.

– Där hoppas vi hitta saker som är aktuella för trygghetsfonden. Jag kan också slå ett slag för appen Tyck till. Ju fler förslag vi får in, desto bättre, säger Per Kjellander.

Trygghetsfond

Staden satsar 200 miljoner på en så kallad trygghetsfond. Stadsdelarna kan själva ansöka om pengarna från fonden, som ska gå till investeringar i stadsmiljön. I förra veckan gick stadens trygghetskommision ut med vilka 15 ansökningar som föreslås beviljas pengar i den första omgången.

Utöver de 200 miljonerna i trygghetsfonden satsas också 25 miljoner på ordningsvakter och övervakningskameror.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Politiker i möte efter vapenfynd på fritidsgård

Nyheter "Överens om att det här är helt oacceptabelt" Att fritidsgården Blå huset – där ett vapenfynd gjordes i måndags – har problem var känt av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning sedan tidigare. Nu vill stadsdelen satsa 3,4 miljoner på att göra...fredag 25/5 12:27

Klart: Så blir årets sommar på torget i Hässelby

Nyheter ✔Sommarbio ✔Fler platser ✔För alla åldrar Den 11 juni drar stadsdelen igång aktiviteterna under "Sommar på torget" i Hässelby gård. Nytt för i år är bio på torget och fler aktiviteter i Smedshagen.torsdag 24/5 16:23