Ingemar, 14: Det är du som saknar kunskaper, Hanif Bali

Det är svårt att beskriva hur konstigt det känns att vara mer professionell än en riksdagsledamot. Medan vi skriver debattartiklar och krönikor så går han till Twitter och hånar oss. Ingemar Sandén, 14 år, läser lusen av Hanif Bali (M) efter Twitterattacken.

  • Publicerad 16:47, 11 okt 2017

Det här kommer låta konstigt och du kommer fatta mer när jag har gett mer kontext men vi gjorde en riksdagsledamot som är moderat så sur att han pratade skit om oss på twitter och sa att vi saknade “grundläggande kunskaper”. Okej, jag ska berätta vad som hände. Det här kommer ta en stund så sätt dig bekvämt och fixa lite popcorn. 

Den 3 oktober så skrev en student som heter Tomas Nilsson en debattartikel på DN Debatt. I den debattartikeln skrev han att han har jobbat med penna och papper och han har jobbat med digitala medel och han föredrog penna och papper. Han skrev att skolor borde sluta “tvinga” oss elever att jobba med Ipads även om vi elever lär oss bättre med digitalisering och vi elever och våra lärare tycker att det är mer bekvämt och bättre. 

Vi bestämde oss att svara på den och skriva en debattartikel. Vår lärare skrev hans fem största argument i ett dokument och sedan skrev vi vad vår åsikt var. Det var en elev i vår klass som höll med Tomas och därför blev såklart inte han tvungen att skriva en text som han inte höll med om. Vi gav vårt perspektiv och vår lärare tog våra ord och la ihop dem till en text som var 100% skriven av oss och den blev publicerad i DN Debatt. Vi fick väldigt positiv feedback tills en moderat som är med i riksdagen: Hanif Bali läste texten och sa att han var ledsen att en lärare hade skrivit en text i DN debatt och använt oss “13-åringar som megafon”. Han menade att vår lärare hade skrivit texten eller skrivit delar av den och använt oss som hennes megafon utan några bevis alls. 

LÄS MER: 14-åringar känner sig påhoppade av Hanif Bali (M)

Att en riksdagsledamot inte bryr sig om sanningen eller om källkritik gör mig ärligt talat besviken. Om det är någon som borde bry sig om att veta hela sanningen innan han skriver om det som så är det han som har 59 000 följare.

När en annan man skrev att det var barnsligt att visa skrivfel som DN skrev så svarade han att det är hemskt av vår lärare att använda oss barn som saknar grundläggande kunskaper som ett slagträ i debatten.

För det första så säger jag det igen att vi skrev texten, hela texten, inte ett ord var skrivet av vår mentor. Medan jag skriver det här den 11 oktober så har Hanif Bali svarat på våra åsikter och han säger att han gillar att vi debatterar och han vill att vi ska komma till riksdagen. Det finns inget mer typiskt politiker än att säga att vi “saknar grundläggande kunskaper” för att vi är barn och sedan flipp-floppa helt när han märker att han representerar moderaternas politiska meddelande och han vill inte att det meddelandet ska vara att kalla barn dumma och säga att vår lärare ska skämmas för att du säger att hon skrev vår artikel med sina ord utan någon slags bevis. 

Det är svårt att beskriva hur konstigt det känns att vara mer professionell än en riksdagsledamot. Medan vi skriver debattartiklar och krönikor så går han till Twitter och hånar oss.

Om Hanif Bali tror att han kan kolla ner på oss bara för att vi är barn så tycker jag att det är han som saknar “grundläggande kunskaper”.

Ingemar Sandén, 14 år, går i åttan på Östra grundskolan. Gillar tv-serier, teater och att diskutera allt som går att diskutera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.