Vissångare. Magnus Svanfeldt sjunger Birkastans lov. Foto: Sacharias Källdén

Ingen älskar Birkastan mer än Magnus

"Inget hår syns med mycket gegg, inte heller nåt hipsterskägg". Det sjunger Magnus Svanfeldt i sin låt "Birkastan – Damen på balkongen" om stadsdelen han älskar så innerligt.

  • Publicerad 14:51, 1 feb 2018

Birkastan är formellt en del av Vasastan men inte enligt Magnus Svanfeldt som är noga med att han bor i Birkastan och "inte i Vasastan". Sin första egna lägenhet hade han på Rörstrandsgatan 1982 och sedan bodde han en tid med vänner på Tomtebogatan.

– Redan då var området känt för att vara restaurangtätt även om det bara fanns ungefär tre restauranger, säger Magnus Svanfeldt.

Efter att ha bott i ett villaområde utanför stan i många år ville han tillbaka till stan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag bodde först på Odenplan ett tag men ville hela tiden till Birkastan. Det är som en liten by. När man har passerat Torsgatan blir det alltid lugnare. Jag gillar att det är så butik- och restaurangtätt. En favorit är fiskaffären på Karlbergsvägen där jag alltid pratar extra med personalen.

Nu bor Magnus Svanfeldt på samma gata.

– Jag satt på min balkong som jag brukar och såg att damen i huset mittemot inte var där längre. Vi har alltid vinkat till varandra. Så jag började skriva en låt om henne och Birkastan, säger han.

I låten, som du kan lyssna på här, sjunger han om stadsdelen att "inget hår syns med mycket gegg, inte heller nåt hipsterskägg".

Är det sant?

– Haha, nej. Inte helt. Men det finns i alla fall ingen barberare som det kryllar av på Söder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Magnus är dock noga med att han inte ogillar andra stadsdelar i Stockholm.

– Det är bara att det är trevligare här.

Vad är den största fördomen om Birkastan?

– Att vi som bor här är stolta över något som egentligen inte är så speciellt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sidan 8 Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29