Ingen brådska med nya politiska styret – så funkar det

Läget ser fortsatt låst ut i Ekeröpolitiken. Men än så länge är det ingen brådska. Ett nytt kommunstyre tillträder först nästa år.

  • Publicerad 15:25, 21 sep 2018

Det är jättesvårt att säga när det blir klart.

Två veckor har gått sedan valet och diskussionerna och förhandlingarna mellan partierna har fortsatt. Politikerna är dock förtegna om hur samtalen går och verkade tidigare i veckan inte vara nära en lösning.

– Det är jättesvårt att säga när det blir klart. Förhandlingsprocesserna blir många när många partier är inblandade, säger Liberalernas gruppledare Göran Hellmalm.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) betonar även vikten av kvalitet i processen.

– Det är viktigare att det blir bra än att det går snabbt, men vi alla partier måste också hålla en tidsplan så att vi kan ta ansvar för det fortsatta styret av kommunen, säger han.

Fullmäktige om en månad

Politikerna kan inte fundera hur länge som helst, men särskilt bråttom är det inte heller. Höstens första kommunfullmäktige med den nya mandatsammansättningen sammanträder om en månad, men ett nytt kommunstyre behöver inte vara klart till dess.

– Första kommunfullmäktige efter valet är den 23 oktober och är konstituerande. Det innebär att man väljer ordförande och övrigt presidium, säger Ekerö kommuns kanslichef Daniel Liljekvist.

Den sittande kommunstyrelsen med Adam Reuterskiöld som ordförande kommer dock att fortsätta styra kommunen. Åtminstone i några månader efter valet. Detsamma gäller för kommunens olika nämnder.

– De är valda från år till år på ett ettårigt mandat från den första januari till den sista december. När det gäller kommunstyrelsen är den vald till den sista december 2018. Om nuvarande majoritet hittar ett samarbete som gör att de fortfarande styr behöver ingen ny väljas. Då fortsätter den gamla, säger Daniel Liljekvist.

Ny kommunstyrelse vid maktskifte

Om däremot oppositionspartierna kommer överens om ett samarbete, vilket skulle kunna leda till ett maktskifte, måste en helt ny kommunstyrelse väljas.

– Om man vill kan man då även välja en ny ordförande för kommunstyrelsen och ett nytt oppositionsråd, säger Daniel Liljekvist.

Någon direkt brådska råder alltså inte lokalpolitiskt i dagsläget.

– Det kommer fler fullmäktige under hösten. Då kan man också välja nytt och förändra uppdrag.

Enligt Daniel Liljekvist är det dock en grundläggande princip i kommunallagen att de olika nämnderna ska spegla hur majoritetsförhållandena ser ut i fullmäktige.

– Det ska inte vara någon annan majoritet i en nämnd än i fullmäktige, säger han.

På riksplanet finns en möjlighet i form av en övergångsregering om läget är låst länge. Det går inte riktigt att översätta till kommunnivå, enligt Daniel Liljekvist.

– Generaliserande kan det pratas om att kommunstyrelsen är kommunens regering. Till viss del är det så, men en avgörande skillnad är att de består av både majoritet och opposition, säger han.

I november väntar höstens andra fullmäktigesammanträde. Tanken är att fullmäktige ska besluta om budgeten innan november är slut.

Kommunstyrelsen de senaste fyra åren

Adam Reuterskiöld (M)

Jan Runesten (M)

Lena Gerby (M)

Kjell Öhrström (M)

Helena Butén (M)

Göran Ahlqvist (M)

Ove Wallin (C)

Sivert Åkerljung (KD

Gunilla Lindberg (L)

Hanna Svensson (S)

Johan Hammarström (S)

Ulrika Sandin (MP)

Desirée Björk (Ö)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Jensen överklagar beslut som nekar dem etablering

Nyheter Skolinspektionen nekade Jensen education college att starta skolverksamhet i kommunen. Bakgrunden var brister i företagets övriga verksamheter. Nu överklagar Jensen beslutet.torsdag 18/10 14:52

Mer pengar läggs på skolmaten

Nyheter Skolmaten fick mer pengar i fjol. Men Ekerö ligger ändå en bit under rikssnittet. Orsaken till kostnadsökningen är en satsning på pedagogiska luncher.torsdag 18/10 14:39

Krävs på skadestånd för elevkränkning

Nyheter En elev på Ekerö kränktes under lång tid av skolpersonal. Händelserna anmäldes under sommaren. Nu har Barn- och elevombudet krävt kommunen att betala skadestånd.torsdag 18/10 12:05

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter