Vattenbrist? Nej, enligt Stockholm Vatten och Avfall är läget under kontroll. Foto: Most Photos

Ingen brist på vatten i Stockholm

Den exceptionella värmen har medfört att det råder bevattningsförbud i ett stort antal kommuner i landet. Men i Stockholm är vattensituationen fortfarande god och det finns ingen anledning till oro, enligt Stockholm Vatten och Avfall.

  • Publicerad 11:46, 27 jul 2018

På sociala medier sprids just nu bilden av att den extrema hettan medfört att det råder vattenbrist i Stockholm. Flera har reagerat starkt när de sett grannar obekymrat vattna sina trädgårdar eller spola trottoaren. Men enligt Stockholm Vatten och Avfall är oron obefogad.

– Vattensituationen är god och vi har inga problem att försörja våra mottagare med vatten. Det är tråkigt att den här sortens diskussioner uppkommer, säger Helena Strömer, kommunikatör.

Kan Stockholms vatten ta slut nu?

Så sent som för en vecka kunde vi konstatera att det inte finns någon anledning till oro vad gäller vattenförsörjningen. Men ändå påstås alltså motsatsen i både Facebook-grupper och i samtal mellan människor. Möjligen är det gamla uppgifter som börjat spridas igen. I slutet av maj gick nämligen Stockholm Vatten och Avfall ut med ett pressmeddelande där de bad stockholmarna att använda vattnet smart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Men då var kapaciteten låg, vilket den inte varit sedan dess. Den är väldigt bra just nu. Sedan är det alltid bra att använda vattnet smart, inte minst utifrån miljöskäl. Att till exempel undvika att vattna dagtid eftersom vattnet då dunstar, säger Helena Strömer. 

MER FAKTA OM STOCKHOLMS VATTEN FINNS HÄR