Brolös. Lambarön kommer inte att få en fast förbindelse. Foto: Stockholms stad

Ingen bro till Lambarön: "Finns ingen skyldighet"

Det blir ingen bro från Hässelby villastad till Lambarön. Staden säger nej med hänvisning till kostnader och negativa konsekvenser för landskapsbilden.

  • Publicerad 14:04, 1 jun 2015

"Det finns ingen skyldighet för staden att anlägga en bro till Lambarön"

Frågan om en broförbindelse mellan villastaden och Lambarön har tagits upp åtskilliga gånger, år 2000 sa staden nej till en förbindelse. Femton år senare har frågan aktualiserats igen sedan en medborgare i ett förslag ansett att en bro är av stor vikt för ö-borna.

Många av de tidigare fritidshusen funkar numer som året runt-boenden, därmed borde det gå att på ett säkert sätt ta sig till ön promenerandes eller med cykel, är åsikten

Men nu kommer ett negativt besked för broförespråkarna. I ett gemensamt tjänsteutlåtande säger exploateringskontoret, trafikkontoret och stadsbyggnadskontoret nej till en bro:

"Kontoren anser att en så pass stor investering bör ha ett allmänintresse. Den föreslagna bron gynnar endast de boende på Lambarön. En bro innebär också negativa konsekvenser för landskapsbilden och den fysiska miljön i närområdet Kontorens samlade bedömning är att en bro inte bör anläggas"

Den bromodell staden har räknat på är en fem meter bred gång- och cykelbro som ska klara utryckningsfordon, ha en segelfri höjd på tre meter och ansluta på vändplanen vid Nässelstigens slut (på fastlandet).

En första investering skulle gå på 30 miljoner kronor men slutnotan skulle bli betydligt högre. Några kostnader för framtida skötsel har exempelvis inte tagits fram.

Tjänstemännen påpekar att staden inte har krav på sig att skapa en fast förbindelse och att de som valt att bosätta sig på ön har gjort ett medvetet val:

"Det finns ingen skyldighet för staden att anlägga en bro till Lambarön. De boende har förvärvat fastigheterna medvetna om att de är belägna på en ö och att broförbindelse saknas".

Än har inte frågan helt avgjorts. Först den 11 juni ska politikerna säga sitt. En inte allt för vågad gissning är att man "går på" tjänstemännens linje.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stor humorgala tillbaka i Stockholm

Nyheter Nu ska Sveriges bästa standup-komiker utses Nu ska landets roligaste standup-komiker utses. Här är de nominerade till Standupgalan.fredag 18/1 16:16