Samverka. "Prata med din granne, och berätta om du inte kommer vara hemma på ett tag. Om de ser något misstänkt vet de att de ska agera", tipsar Huddingepolisen Anna Schelin. Foto: Mostphotos

Ingen gripen efter julens inbrottsvåg

Många bortresta och nyfallen snö har gett inbrottstjuvarna guldläge i december. Hela södra Stockholm är drabbat av vad polisen misstänker kan vara en liga.

  • Publicerad 15:49, 7 jan 2019

I november anmäldes 32 inbrott och inbrottsförsök i Huddinge. En relativt låg siffra jämfört med samma period tidigare år. Men i december tilltog anmälningarna – 49 inbrott och inbrottsförsök anmäldes, 35 i villa och 14 i lägenhet. Det är något färre än i december 2017, men fortfarande anmärkningsvärt många, tycker Huddingepolisen Anna Schelin.

– Det är troligen en liga som har verkat i hela södra Stockholm. Huddinge har ändå klarat sig hyfsat bra jämfört med till exempel Södertälje och Botkyrka. Det har varit bra utgångsläge för tjuvarna. Dagen innan julafton, då många reser bort, öste det ner snö. Så det var lätt att se om folk var hemma, säger Anna Schelin, Huddingepolis.

Inbrott har anmälts i samtliga kommundelar, men värst drabbade är villatäta Fullersta, Stuvsta och Länna. Än så länge har inga gripits misstänkta för inbrotten i Huddinge.

– Många som drabbas av inbrott känner sig nog uppgivna – man anmäler, polisens tekniker kommer dit och sedan får man ett brev hem om att ärendet är nedlagt. Men att det är nedlagt betyder egentligen att det är vilande. Vi samlar in och sparar finger- och skoavtryck och annan teknisk bevisning. Varje gång någon grips så finns det en chans att ärendet återupptas.

Polisen: Viktigt med fönsterlås

Inbrottstjuvarna har en tydlig favoritmetod, att bryta upp fönster. Ungefär fyra femtedelar av inbrotten i december gick till på det viset. I knappt tio av fallen använde sig tjuvarna av den något mer raffinerade metoden att skruva loss och lyfta ut hela fönsterkassetten för att ta sig in i huset.

– Jag tror att många tänker att det inte är någon idé att låsa fönster eftersom de är så enkla att krossa. Men jo, fönsterlås är jätteviktigt. Då måste tjuven krossa hela fönstret och riskerar att skära sig på glaset, säger Anna Schelin.

Om man inte har råd att köpa nya fönsterkarmar med lås kan man också skruva igen fönster som man inte använder, tipsar hon, så länge man behåller ett fönster i varje rum som öppningsbar flyktväg vid brand.

För att förhindra inbrott kan man försöka få det att se ut som att man är hemma även om man inte är det. Till exempel kan man lämna lampor tända.

– Det viktigaste är samverkan med sina grannar. Om du åker iväg, be någon ha koll på huset. Om det snöar, skotta lite eller kör in en bil på uppfarten.

Bryter sig in på dagen

De flesta inbrotten i december, 25 stycken, skedde under dagtid. Endast ett inbrott inträffade på natten och elva på kvällen. Tolv av inbrotten inträffade på okänd tid.

Även förra december drabbades många Huddingehem av inbrott. Då anmäldes 58 inbrott jämfört med 49 förra månaden. Sett över hela Stockholms län har antalet anmälda inbrott minskat jämfört samma period året innan.

Är din gata drabbad?

I december 2018 skedde 49 inbrott, 35 i villa och och 14 i lägenhet. 36 av dessa var fullbordade inbrott. I december 2017 skedde 58 inbrott.

Fullersta (7 inbrott)

Krokvägen
Movägen
Ringvägen
Tjäderspelsvägen
Stambanevägen
Källbrinksvägen

Snättringe (1 inbrott)

Stambanevägen

Sjödalen (5 inbrott)

Lännavägen
Sjödalstorget
Tujavägen
Tingsvägen
Domarvägen

Segeltorp (3 inbrott)

Ejdervägen
Kapellvägen
Verkstadsvägen

Flemingsberg (4 inbrott)

Spiskroksvägen
Kavlevägen
Kästadalsvägen
Terapivägen

Stuvsta (9 inbrott)

Kungsklippevägen
Ågestavägen
Björkängsvägen
Hästbäcksvägen
Hagvretsstigen
Dalkarlsvägen (2 inbrott)
Ängshalsvägen
Mårdvägen

Skogås (6 inbrott)

Storvretsvägen
Loftvägen
Altvägen
Duettvägen
Storvretsvägen (2 inbrott)

Trångsund (2 inbrott)

Springarvägen
Hammartorpsvägen

Länna (6 inbrott)

Drevviksvägen
Fjädervägen
Solstigen (2 inbrott)
Österhagsvägen
Smedjevägen

Vårby (3 inbrott)

Bäckgårdsvägen
Lammholmsbacken (2 inbrott)

Glömsta (3 inbrott)

Sibyllavägen
Talldalsvägen
Lövstastigen