Till salu. Populära Liljeholmsbadet i Hornstull ska säljas. Kravet på den som köper byggnaden är att den ska hållas öppen för allmänheten, men troligen är badandet här över. Foto: Maja Brand

Ingen k-märkning – nu säljs Liljeholmsbadet

Södra teatern, Rådhuset och Stadion – men inte Liljeholmsbadet. Länsstyrelsen vill inte byggnadsminnesförklara det hotade badet. Snart säljs det.

  • Publicerad 20:00, 9 jan 2018

Det är för dyrt och svårt att renovera Liljeholmsbadet i Hornstull. Därför ska byggnaden säljas. Det beslutade den rödgröna majoriteten i våras, trots protester och tusentals namnunderskrifter för att bevara det flytande badet.

Ett sista hopp bland badets vänner har satts till att länsstyrelsen skulle byggnadsminnesförklara badet från 30-talet innan försäljningen startar.

Skulle Liljeholmsbadet bli ett byggnadsminne skulle det nämligen krävas att huset bevaras i ett så orört skick som möjligt och att inga ändringar eller ombyggnationer kan göras utan grönt ljus från länsstyrelsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men trots att Liljeholmsbadet anses ha ett högt kulturhistorisk värde och vara en viktig del av stockholmarnas kulturarv så är det inte aktuellt att göra det till ett byggnadsminne. Det slår nu länsstyrelsen fast.

Andra försöket att k-märka

Flera förändringar av badet har gjorts sen det byggdes på 30-talet. Dessutom är det osäkert hur en ny omfattande renovering av badet, som är i dåligt skick, skulle påverka de kulturhistoriska värdena, anser länsstyrelsen. Staden, som fortfarande äger huset, vill inte heller att det ska bli ett byggnadsminne.

– Utgången var ganska given utifrån byggnadens skick och hur situationen är just nu. Det gör att vi har landat i det här beslutet, säger Marina Arnshav, antikvarie på länsstyrelsen.

Därmed står länsstyrelsen fast vid sin bedömning från 2000 då föreningen Liljeholmsbadets vänner gjorde ett första försök att bevara badet genom en byggnadsminnesförklaring.

Länsstyrelsen skickar ändå med en uppmaning till staden inför en försäljning att försöka ha kvar byggnaden som badhus i Hornstull. Men för de som hoppas kunna simma igen i Liljeholmsbadet ser det mörkt ut.

Troligen slutsimmat

Politikerna har visserligen bestämt att byggnaden även efter en försäljning ska vara öppet för allmänheten. Men att någon vill köpa det och driva det som privat simhall är inte särskilt troligt, anser Jonas Uebel, avdelningschef på fastighetskontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är en omöjlighet att få ekonomi i det men om det kommer någon som vill köpa det, investera i det och driva det som bad vore det fantastiskt. Men jag tror inte riktigt på det spåret, säger Jonas Uebel.

Stadens ambition är att sälja badet i början av det här året. En mäklare ska sköta affären, ett prospekt ska tas fram och byggnaden ska annonseras ut. Men hur mycket pengar staden vill ha för huset är inte klart.

– Byggnaden är svårvärderad. Värdet blir det marknaden är beredd att betala. Vi kommer att gå ut och be eventuella spekulanter att inkomma med bud och med vad man avser att göra med byggnaden. Det ska vi också ta hänsynt till, säger Jonas Uebel.

Vad är ett byggnadsminne?

När en byggnad blivit byggnadsminne får den särskilda skyddsföreskrifter för att den ska bevaras i så orört skick som möjligt. Då får inga ändringar eller ombyggnader göras utan tillstånd från länsstyrelsen.

Fastighetsägaren blir ansvarig för att byggnadsminnet vårdas och underhålls så att det kulturhistoriska värdet bevaras.

Stadsmuseet har sedan tidigare grönklassat Liljeholmsbadet. Det innebär att museet anser att badet har ett högt kulturhistoriskt värde men en byggnadsminnesförklarning ses ofta som det starkaste kulturhistoriska skyddet som ett hus kan få.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.