Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.

  • Publicerad 11:55, 19 aug 2019

Katterna Ozzy och Molly är syskon och älskar att umgås med varandra. Men sedan de fick sina hem i Kyrkbyn bor de på olika adresser. Molly på ena sidan av gatan och Ozzy på den andra.

Varje dag går katterna över Blendagränd i Täby – flera gånger om dagen.

– Katterna är helsyskon från samma kull så det blir en del spring över vägen. Det är ganska dålig sikt vid vägen på grund av buskarna så jag och min son kom på idén om att bygga ett övergångsställe, säger Ozzys ägare Micke Andersson.

"Det ser ut som ett riktigt övergångsställe"

De köpte en skylt och färg och resultatet blev bättre än de förväntade sig.

– Om jag får säga det själv så är det väldigt noggrant gjort och det ser verkligen ut som ett riktigt övergångsställe, säger han.

Det är ingen slump att övergångsstället fått den plats som den fått berättar han.

– Jag satt och tittade i mitt köksfönster och såg att katterna gick över vägen på exakt samma plats varje dag, det är en naturlig väg för dem att gå, säger han.

Efter att övergångsstället kommit på plats så används det flitigt att syskonen, men även av andra katter i bostadsområdet. Micke Andersson berättar att katterna inte reagerat märkbart på att vägen nu är säkrare.

­ Nej inte direkt, de går som de alltid har gått över vägen, i början luktade de lite på den nymålade färgen, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt gulligt att se dem gå över, men det har även en funktion.

Efter att de vita linjerna och tavlan kommit på plats så har bilisterna varit mer uppmärksamma.

– Flera släpper på gasen, säger Micke Andersson.

Kattsäkerhet. Här används övergångsstället av katten Ozzy, säkert och ganska gulligt.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt