Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.

  • Publicerad 11:55, 19 aug 2019

Katterna Ozzy och Molly är syskon och älskar att umgås med varandra. Men sedan de fick sina hem i Kyrkbyn bor de på olika adresser. Molly på ena sidan av gatan och Ozzy på den andra.

Varje dag går katterna över Blendagränd i Täby – flera gånger om dagen.

– Katterna är helsyskon från samma kull så det blir en del spring över vägen. Det är ganska dålig sikt vid vägen på grund av buskarna så jag och min son kom på idén om att bygga ett övergångsställe, säger Ozzys ägare Micke Andersson.

"Det ser ut som ett riktigt övergångsställe"

De köpte en skylt och färg och resultatet blev bättre än de förväntade sig.

– Om jag får säga det själv så är det väldigt noggrant gjort och det ser verkligen ut som ett riktigt övergångsställe, säger han.

Det är ingen slump att övergångsstället fått den plats som den fått berättar han.

– Jag satt och tittade i mitt köksfönster och såg att katterna gick över vägen på exakt samma plats varje dag, det är en naturlig väg för dem att gå, säger han.

Efter att övergångsstället kommit på plats så används det flitigt att syskonen, men även av andra katter i bostadsområdet. Micke Andersson berättar att katterna inte reagerat märkbart på att vägen nu är säkrare.

­ Nej inte direkt, de går som de alltid har gått över vägen, i början luktade de lite på den nymålade färgen, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt gulligt att se dem gå över, men det har även en funktion.

Efter att de vita linjerna och tavlan kommit på plats så har bilisterna varit mer uppmärksamma.

– Flera släpper på gasen, säger Micke Andersson.

Kattsäkerhet. Här används övergångsstället av katten Ozzy, säkert och ganska gulligt.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt