Det var inte kvarka som drabbat hästen på 4H, och gården håller öppet som vanligt. Foto: Hege Hellström och Helle Kikerpuu

Ingen kvarka på Vallentunas 4H-gård

En häst blev sjuk på Vallentuna 4H. Veterinären tog prover och misstänkte kvarka, men det var inte den fruktade sjukdomen utan en sjukdom som kan liknas vid förkylning.

  • Publicerad 10:17, 3 nov 2017

I söndags kom en ny häst till 4H-gården i Vallentuna.  

– I måndags märkte vi att den var snorig, hade hosta och feber, och det är symtom för kvarka, säger Ellen Wiik, ansvarig på gården.

Nu är hästen isolerad, och den ska vara det tre veckor efter det att symtomen försvunnit. Det är bara personal som får ha kontakt med den sjuka hästen.

Många stall i närheten har delat mediauppgifter om misstänkt kvarka på 4H. Hästmänniskor blir oroliga eftersom kvarka är en smittsam och allvarlig sjukdom som kan ge bölder och feber och i värsta fall leda till döden. Men proverna visade att det inte var kvarka, utan sjukdomen "s. zooepidemicus".

– Zooepidemicus är som en förkylning, och inget att få panik över. Man isolerar inte gården när det gäller zooepidemicus, säger länsveterinär Sonia Lopes.

Den veterinär som undersökte den sjuka hästen rekommenderar inte isolering av hela stallet, så gården håller öppet som vanligt.

4H skriver på sin hemsida: ”Men vi ber våra besökare att vara extra noga med handhygien i samband med besök på gården, samt att inte bära samma kläder i olika stall utan att tvätta dessa.”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10