Tomt. Nu står delar av landstingets hus på Palörvägen tomma, då protester från närboende gjorde att ett tilltänkt sprututbyte inte blev av. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ingen ljusning för nytt sprututbyte

Det nya sprututbytet för narkomaner stoppades helt vid Gullmarsplan. Sedan dess har landstinget letat efter en ny plats där ingen ska protestera. Det går sådär.

  • Publicerad 12:08, 4 jun 2018

Det var i april som kliniken på Skulptörvägen skulle ha öppnat för att ge den som injicerar droger en chans att byta gamla sprutor mot nya. Det är en verksamhet som beskrivs som akut och viktig av landstinget. Men efter starka protester från boende kring Gullmarsplan och politiker av alla färger, stoppades allt i februari.

Sedan dess har landstinget letat efter nya lokaler som följer de nya riktlinjerna att sprututbyten ska placeras på sjukhusområden, eller liknande. Bland annat Södersjukhuset kan bli aktuellt. Så hur går letandet? Sådär.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

På landstinget säger de ansvariga att utredning fortfarande pågår efter fem månader och man kan inte säga något ännu. Kanske kan man det till hösten.

På Skulptörvägen står de tilltänkta lokalerna tomma. Man hade börjat iordningställa dem för klinikverksamhet, men avbröt renoveringen när planerna stoppas. Nu saknas helt planer på vad man ska göra där istället.

Hätsk stämning på möte om nytt sprututbyte

Liberalernas Jessica Ericsson var en av få politiker i landstinget som tog strid för sprututbytet vid Gullmarsplan. Idag säger hon att det här är en av de frågor som skapar mest frustration hos henne, men: "Jag har gett mig fanken på att vi ska få en verksamhet på plats".

– Rent krasst har det hänt alldeles för lite. Problemet med alternativa lokaler, som vi lyft, visade sig vara allt för verkligt. Det känns tröstlöst nog som vi inte kommer hitta någon plats som alla kan svälja rakt av. Men vi jobbar vidare, säger Jessica Ericsson (L).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Beskedet: Förskola i Örby byggs ut

Nyheter Åtta års väntan kan snart vara över Förskolan Skogsbacken på Ripsavägen i Örby byggs ut. Planer för det har funnits ända sedan 2010, och nu ger stadens tjänstemän tummen upp till det senaste förslaget.tisdag 20/11 16:58