Indragen. Buss 115 stannar inte utanför Bromma sjukhus. Foto: Mostphotos

Ingen lösning i sikte för hållplatsen vid Bromma sjukhus

Den som har svårt att gå har nog märkt av svårigheten att ta sig till Bromma sjukhus kollektivt. Sedan i december har den nya hållplatsen utanför sjukhuset varit avstängd, och enligt trafikförvaltningen råder ett dödläge.

  • Publicerad 16:22, 4 apr 2019

I december förra året drogs den nybyggda busshållplatsen för linje 115 vid Bromma sjukhus in. Anledningen var att när hållplatsen byggdes, hade man inte räknat med att bussen helt enkelt inte skulle kunna vända. Detta då Follingbogatan utanför sjukhuset har rustats upp och gatan i sin tur smalnades av.

Det här innebär att de som ska till sjukhuset får gå av stationen innan, Söderberga allé på Råckstavägen, något som innebär cirka en halv kilometers promenad ner till sjukhuset.

"Fortfarande dödläge"

Enligt Claes Keisu, presstalesperson på trafikförvaltningen, verkar det inte finnas någon lösning i sikte.

– Det är fortfarande dödläge i den frågan. Vi kan inte köra bussen på vändslingan som fanns tidigare, den är försvunnen då staden byggde en park där. Vi har tittat på andra lösningar, som att köra ut och vända på Spångavägen, men den är för smal för busstrafik.

Han berättar vidare att det finns en bostadsrättsförening i närheten som tidigare har haft en tillfällig hållplats, men som säger nej till att införa den igen.

– Och idrottsförvaltningen vill inte ha en hållplats vid badet då det är handikapplatser där. Vi förstår att det kan vara långt att gå, men nu är det tyvärr som det är, säger Claes Keisu.

Ringa och beställa

Det som istället finns är närtrafiken, SL:s alternativ till färdtjänst. Den är anpassad för den som är äldre eller har svårt att röra sig, men alla som har SL-biljett får åka med. Buss 909 går till Bromma sjukhus och har 15 till 20 sittplatser och har golv i samma nivå som trottoaren. Men den som vill åka måste dock ringa och beställa påstigning minst 30 minuter innan avgång.

Närtrafiken har heller inga fasta busshållplatser, utan mötesplatser, eller kommer ända fram till porten där det är möjligt. Dock går inte närtrafiken på varken lördagar, söndagar eller helgdagar.