Ingen lösning klar för gångtunneln vid stationen

Nyligen gick Sundbybergs kommunalråd ut med att grindar ska sättas upp vid gångtunneln vid stationen, något som skapade reaktioner bland boende. Men enligt kommunens säkerhetsstrateg är det ännu inte bestämt vad lösningen blir.

  • Publicerad 13:20, 4 feb 2020

Nyligen skrev Stefan Bergström (C), kommunalråd i Sundbyberg, i en lokal Facebookgrupp om gångtunneln under Sundbybergs station. Han beskrev situationen med att hemlösa sover där, något som upplevs som otryggt bland boende. Enligt Bergström skulle en lösning med grindar och tidsstyrning för hissarna vara på gång, något Mitti var först att rapportera om.

Att tunneln används som sov- och viloplats har lett till att en del tar omvägar för att slippa gå i tunneln. Det har även lett till sanitära problem och att renhållningsarbetare inte kan utföra sitt arbete, menar Stefan Bergström.

Det bekräftar Göran Forsström, säkerhetsstrateg i kommunen.

– Det handlar om en välkänd problematik sedan flera år. Det pågår diskussion kring hur vi löser det på bästa sätt. Vad diskussionerna leder till är inte klart, vi kan inte sätta en tid för när vi har en bra lösning, säger Göran Forsström.

Att det skulle finnas ett beslut om grindar och tidsstyrda hissar stämmer alltså inte.

I efterhand säger Stefan Bergström:

– Jag borde skrivit att jag skrev utifrån information jag fått från berörda förvaltningar.

Inlägget på Facebook skapade reaktioner hos boende som tycker att kommunen borde titta på en lösning även för de människor som inte har någonstans att bo. Enligt Helene Bengtson, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen, jobbar de uppsökande för att komma i kontakt med människor i utsatta situationer, om de får en signal om att det finns särskilt behov.

– Vi kan ordna tillfälligt boende utifrån de rättigheter man har. Får vi kännedom om personer som på olika sätt kan behöva hjälp söker vi upp dem och erbjuder möjlighet att ansöka om hjälp, säger hon.

Att ansöka om hjälp är frivilligt och en behovsprövning görs alltid. Vill en vuxen person inte ha hjälp kan socialtjänsten inte göra mer, menar Helene Bengtson.

– Vi kan inte tvinga en vuxen att ansöka. Om personen inte är hemmahörande i Sundbyberg kan vi, efter individuell behovsprövning erbjuda möjlighet att återvända till hemorten, säger Helene Bengtson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt