Porträtt av Olga Tukarczuk som kommer ingå i årets Nobelhäfte, av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi i klass 9 på Enbacksskolan i Tensta.

Ingen Nobelpristagare till Rinkeby i år

Ingen av Nobelpristagarna i litteratur kommer att besöka klassiska Nobel i Rinkeby i år. Peter Handke fick ingen inbjudan, och nu meddelar Olga Tokarczuk att inte hon heller kommer att närvara.

  • Publicerad 16:48, 5 dec 2019

I 31 år i rad har elever och lärare i Rinkeby arbetat med att studera och tolka Nobelpristagare i litteratur, för att sedan bjuda in dem till Rinkeby för en ceremoni i samband med Nobelveckan.

I år tillkännagavs två Nobelpristagare i litteratur, och i mitten av november rapporterade vi om att en av pristagarna, Peter Handke, inte fått någon inbjudan på grund av risken för protester.

– Vi har diskuterat det här otroligt mycket fram och tillbaka, även med eleverna, och har kommit fram till att det är omöjligt för tio- och femtonåringar att ta ställning till det svåra kring Peter Handke. Vi vill heller inte utsätta dem för de eventuella protester som skulle kunna ske om han besökte oss, sa Gunilla Lundgren, grundaren till Nobel i Rinkeby, då.

För några dagar sedan meddelade Nobelmuseet, som har hand om inbjudningarna, att inte heller den andra pristagaren, Olga Tokarczuk, kommer att delta i årets evenemang. Förklaringen, enligt Dagens Nyheter som först rapporterade om nyheten, är att Tokarczuk inte gör några skolbesök i samband med vistelsen i Stockholm.

– Vi är besvikna. Men vi kommer ändå att göra det bästa vi kan av den här situationen. Vi kan inte låta oss nedslås och ställa in allting, säger Gunilla Lundgren till Dagens Nyheter.

Istället bjuds nu andra hedersgäster in till ceremonin, bland annat översättaren Jan Henrik Swahn, som kommer att läsa ett brev som Olga Tokarczuk skrivit till eleverna.

Stockholm Direkt