Ruiner. Såhär ser kolgrillen ut idag Foto: Julian Evans

Ingen ny kolgrill i Sätra efter branden

Efter att den grekiska kolgrillen på Sätra torg brann ned i vintras har ägaren Christos bestämt sig för att försöka igen, men inte i Sätra.

  • Publicerad 15:43, 21 jan 2020

Christos Sarvanidis kolgrill hade just börjat få fart under vingarna efter att den omnämndes i matskribenten Jonas Crambys bok "Stockholm för Foodisar". Men lyckan blev kortlivad, för den 9 december, bara veckor efter boken kom ut och fler hade börjat hitta dit, brann den ner. Sedan dess har den stått där, urbrunnen och omgiven av avspärrningstejp och staket, på Sätra torg.

Kolgrill i Sätra brann ner i natt

Christos tog över gatuköket 2016, och startade en grekisk kolgrill i den. Den sista tiden drev han den tillsammans med sin dotter, och han tvekar inte en sekund när han berättar vad han tror hände:

– Jag är övertygad om att den var anlagd. Vi arbetade ingenting med gas, och det enda som kunde brinna var frityroljan. Men den hanterade vi på ett korrekt sätt, och jag ser inte att det var en olyckshändelse.

Polisen håller just nu på att utreda branden, den tredje sedan Christos tog över för fyra år sedan. Själva gatuköket är ett försäkringsärende, och när det är klart kommer det rivas. Efter det blir det inga fler försök för Christos och hans dotter. I alla fall inte inom Skärholmens stadsdel:

– Jag har vuxit upp i området, men det är för farligt att driva ett sådant här ställe här. Det är inte normalt att den brinner tre gånger på fyra år.

När de väl tar nya tag hoppas de på Telefonplan, men inget är hugget i sten ännu:

– Vi håller på och ser oss om efter lokaler, att bygga en fristående igen är nog ingen idé. Många kom och testade efter att vi blev omskrivna i den där foodisar-boken. Och ingen blev missnöjd. Den ribban vill jag ha kvar, säger Christos.

En timme i orten – Sätra

Christos Sarvanidis när SkärholmenDirekt besökte hans gatukök i februari 2018. Foto: Claudio Britos