Ingen mat under jord. Så här kommer det inte att bli i framtiden. Foto: Linda Gren/Stadion arkitekter

Ingen ny matsal för Thorildsplans elever

Efter år av skissande och planering så blir det – ingenting. Pengarna räcker inte till en ny skolmatsal. Någon större ökning av antalet elever på Thorildsplans gymnasium blir det alltså inte.

  • Publicerad 15:16, 10 dec 2019

Ny underjordisk matsal med ljusgårdar. Nytt kök. Fler toaletter. Allt skulle stå färdigt 2022. Men nu skrinläggs hela projektet, vars prislapp på 126 miljoner kronor blev för mycket för staden.

För två år sedan skrev vi om problemen på Thorildsplans kommunala gymnasium på Kungsholmen. Där går cirka 1 600 elever och ursprungligen skissade man på att kunna ta emot 2 000 elever.

Redan idag är trängseln stor och elever får äta lunch tidigt för att alla ska hinna få mat. Man har också använt sig av partytält utomhus som temporär matsal under de varmare årstiderna, i väntan på den planerade matsalen i källaren.

Arbetet skulle sparkat igång nästa år. Men vid närmare granskning har SISAB, som sköter alla kommunala skolbyggnader, och utbildningsförvaltningen kommit fram till att det blir för dyrt.

Därför har man under hösten som gått undersökt andra lösningar, så att Thorildsplans gymnasium kan behålla samma antal elever som det har nu och "eventuellt" även kunna ta emot fler.

Nu vill man att lösa kapacitet för matlagning, ätande och toalettbesök i befintliga lokaler. Man vill även förbättra inomhusmiljön i de lokaler som inte används som klassrum, för att fler elever ska få plats. Men ytterligare 400 elever, som man tänkt från början, kommer det inte bli tal om, utan man siktar på färre.

Man hoppas ha ett förslag på bordet under första kvartalet 2020.

Här ska eleverna få ny matsal – under jord