GEMENSKAP. Det sociala, som en fika efter gymmet, är lika viktigt som själva idrottandet. Det säger mötesplatsens samordnare Annika Welander, till vänster, här tillsammans med Maria Gröndal, Göte Henriksson, Kerstin Olsson, Monica Malm, Gunnar Stockhaus och Lennart Holm. Foto: Claudio Britos

Ingen ny mötesplats i sikte för Tumbas äldre

Till årsskiftet går hyreskontraktet ut men det finns ännu ingen ny lokal för gymmet och mötesplatsen för äldre i Tumba.

  • Publicerad 08:35, 23 aug 2019

Hyreskontraktet för lokalerna vid vårdcentralen i Tuna är uppsagt, men fortfarande finns det ingen ny adress för Mötesplats Tumba.

– Men jag känner tillförsikt inför våren. Det måste jag ju göra, säger Annika Welander som är samordnare och gyminstruktör på mötesplatsen.

Det var i maj som det stod klart att Sterner Stenhus som äger lokalerna ville höja hyran med drygt 32 procent inför nästa hyresförhandling. Det skulle innebära en hyresökning med 600 000 kronor per år. Alltför mycket, tycker Botkyrka kommun.

"Orimligt"

– Att belasta Botkyrkas skattebetalare med en så hög hyreshöjning, det kändes orimligt, säger Petra Oxonius som är omsorgsdirektör på kommunen.

Utöver hyreshöjningen skulle kommunen även få bekosta renoveringen av simbassängen, vilket skulle bli dyrt.

Nu pågår sökandet efter nya lokaler och önskelistan är lång. Den ska ligga centralt, ha möjlighet till parkering och rum för alla de aktiviteter som finns på mötesplatsen i dag. Men en ny simbassäng kommer det inte bli.

– En ny lokal kommer inte innebära bassäng. Kräver vi det kommer vi omöjligt hitta något nytt, säger Petra Oxonius.

För tillfället finns det tre lokaler som eventuellt kan passa, men alla är mycket osäkra kort än så länge. Om Mötesplats Tumba kommer ha någonstans att flytta till efter årsskiftet är ännu oklart.

– Vi gör verkligen allt för att vi ska lyckas med det. Det är en otroligt uppskattad verksamhet som är jätteviktig så vi värnar verkligen om den, säger Petra Oxonius.

Inte som andra gym

Och att verksamheten är uppskattad bekräftas av besökssiffrorna som ligger på drygt 600 besök per vecka när det är som mest, enligt Annika Welander. En av de regelbundna besökarna är Göte Henriksson från Vårsta.

– Kaffet och smörgåsen efteråt är lika viktigt som gymmet. Det är viktigt med det sociala, vi har en fin gemenskap här, säger han och fortsätter:

– Gym finns det ju överallt, men inte ett som det här. Det är många som kommer hit som inte passar in på vanliga gym. Här finns plats för alla.

Här är det skärgårdssommar året om

TRÄNAD. Bengt Enogard från Alby kommer till Mötesplats Tumba två gånger i veckan. "Men ambitionen är tre", säger han. Foto: Claudio Britos

Detta är Mötesplats Tumba

I lokalerna i Tuna finns det gym, bastu och simbassäng. Dessutom finns det ett rum med sollampor, bibliotek och kafé.

Lokalerna ägs av Sterner Stenhus.

På grund av hyreshöjningen i avtalet för 2020 beslutade Vård- och omsorgsnämnden på sitt sammaträde i slutet på maj att inte förlänga hyresavtalet.