Ingen plats för soporna i ett växande Stockholm

Less på överfulla återvinningsstationer? I ett allt tajtare Stockholm är det svårt att hitta plats för soporna. Trots att vissa töms två gånger om dagen växer skräphögarna runt omkring – och kommunen tar inte tillräckligt ansvar för nya stationer, menar förpacknings- och tidningsinsamlingen (Fti).

  • Publicerad 12:13, 8 jan 2018

Du har säkert upplevt det själv – överfulla återvinningsstationer där skräp har dumpats i stora drivor på marken.

För förpacknings- och tidningsinsamlingen, Fti, som ansvarar för återvinningsstationerna, är det en ständig kamp att hinna tömma kärlen runt om i Stockholm innan de blir fulla igen. På vissa ställen i innerstan har man tömning fler än sju gånger per vecka.

– Det skulle behövas många fler återvinningsstationer men tyvärr går trenden åt andra hållet. Stockholm expanderar och när man bygger nya områden så tar man inte med nya ytor för källsortering i detaljplaneringen. I dagsläget är det i princip jag som åker runt och letar platser i Stockholm, säger Annika Ahlberg, regionschef på Fti. 

"Ser ingen vettig lösning"

I Stockholm förordar politiken istället fastighetsnära sopsortering, som att byggherrar ska planera för ordentliga soprum med plats för källsortering. Men det kan kommunen inte kräva och därför sker det inte alltid, menar Annika Ahlberg.

Resultatet blir att allt fler människor får dela på samma återvinningsstationer. Så är till exempel fallet med återvinningsstationen vid Råcksta t-bana. Ett område som vuxit rejält under de senaste åren. Trots att stationen där töms på kartong flera gånger i veckan, enligt Fti själva, räcker det inte till.

– Stockholmarna ska ha en eloge för att de återvinner. Men jag ser idag ingen vettig lösning på hur vi kan få ut fler stationer när man inte ens tänker till i nya områden. Det måste till en förändring hos politikerna för att det ska hända något, tror jag, säger Annika Ahlberg.  

Foto: Mikael Andersson

Sopkaos på flera håll efter storhelgerna

Inte stadens ansvar

Men när vi ringer Stockholms stadshus hänvisar de vidare till Stockholm vatten och avfall som har det övergripande ansvaret för att föra dialog med förpackningsindustrin. Vd:n Krister Schultz, håller inte med Annika Ahlberg om att det är stadens ansvar.

Han hänvisar istället tillbaka till Fti och pekar på att det enligt svensk lag är förpackningsproducenternas (till exempel Tetra-pak) skyldighet att samla in och återvinna sina förpackningar på nytt.

Många producenter betalar därför en avgift till Fti som i sin tur sköter insamlingen. Antingen genom att ställa ut de gröna återvinningskärlen eller genom att få hushåll att betala en avgift för att få egna insamlingskärl i fastigheten, alltså fastighetsnära insamling.

– Men när producentansvaret började (lagarna kom 1995 reds.anm), ställde många kommuner upp och letade platser. Stockholm upplåter ett stort antal platser där förutsättningar finns. Men i en tät stad, som Stockholm, är det svårt, säger han och fortsätter:

– Systemet med allmänna återvinningsstationer har brister. Det blir skräpigt och många som bor nära stationerna störs.

Istället menar Krister Schultz att det är det upp till Fti att komma på andra lösningar om den nuvarande insamlingen inte fungerar. Till exempel att göra det attraktivare för fastighetsägare att betala för att få egna kärl. Eller genom att teckna avtal med privata aktörer (som Ica) för att få ställa kärlen på deras mark.

Men om det inte funkar då?

– Fti får väl tömma sina kärl fyra gånger om dagen om det är så. Det är deras ansvar att tömma och städa i den omfattning som krävs.

Vad gör du med ditt skräp om det är fullt på återvinningsstationen?

Foto: Mikael Andersson

Tommy Ahlström, 55, Hässelby. Åkt till Skälby för att återvinna.

– Jag kastar det inte på marken i alla fall. Det här är tredje stället vi är på idag, det har varit fullt på de andra ställena. Här fick vi ner glaset i alla fall, men vi får åka någon annanstans med pappret.

Foto: Mikael Andersson

Hans Rosén, 65, Hässelby Villastad

– Då tar jag tillbaka det, som jag får göra med mina glasflaskor nu. Men om någon ställt sin kartong på marken och börjat fylla kartonger i den, då händer det kanske att man stoppar ner sina kartonger där. Men jag har sagt till folk ibland också, när de stått och skyfflat ner skräp på fel ställen och så.

Foto: Mikael Andersson

Niclas Jernström, 52, med sonen Felix Jernström, 18, Norra Ängby

– Vi åker till ett annat ställe och slänger. Man lämnar det inte såhär, jag tycker det är pinsamt att se. Vi får åka till Åkeshov och slänga resten.

Producentansvarslagarna

Ger företag som sprider förpackningar och tidningar på den svenska marknaden ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns. Lagarna kom 1995 och syftar till en miljömässigt hållbar återvinning av alla de förpackningar och tidningar som årligen används i Sverige.

Utpekade producenter kan uppfylla lagarna genom att via förpackningsavgifter finansiera insamlingen och återvinningen. På producenters uppdrag samlar FTI in det som hushållen lämnat för återvinning på de återvinningsstationer som FTI driver.

Källa: ftiab.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56