Tantobadets soldyrkare riskerar inte längre att hamna i skuggan. Foto: JM

Ingen skugga tillåts falla över Tantobadet – nu kapas höghusen

Både stadens soldyrkare och länsstyrelsen kan pusta ut. Nu tas nio våningar bort från den planerade skyskrapan vid Liljeholmsbron.

  • Publicerad 16:31, 11 maj 2017

Den 38 våningar höga skyskrapan var det mest iögonfallande med byggplanerna vid Marieviks udde. Det var också den som mötte mest motstånd när ritningarna presenterades 2015. Bland annat skulle byggnaden ge en ytterst ovälkommen skugga till Tantobadet under ett par eftermiddagstimmar i augusti.

– Att skugga badet under några av de få timmar det överhuvudtaget går att bada är förstås ingen höjdare, konstaterar stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S). Han tillägger dock att den nya lösningen för området är ”både snyggare och bättre”.

– Det blir mer av en kvartersstruktur med tillhörande torg och en bättre miljö att bo i.

Här är nya höghusen som kan ta bort solen från Tantobadet

Det var dock inte enbart hänsyn till Tantobadet som resulterade i kapningen av den högsta av de sju planerade bostadshusen. Den avgörande anledningen var Länsstyrelsens yttrande med invändningen att byggnaden riskerade att störa flygtrafikens radarsignal. Dessutom fanns en vindproblematik i markmiljön.

Höghusen vid Marievik fortfarande aktuella

– Hade det bara handlat om badet hade man säkert hittat andra sätt att lösa det på.

Hur många bostäder går förlorade med de nya planerna?

– I den första skissen var det som mest 1000 bostäder och nu är det 600-700. Så det är färre bostäder, absolut, men å andra sidan är detta genomförbart.