Ingen vet när Kronobergsbadet kan öppna igen

För andra gången på några år har Kungsholmens enda kommunala inomhusbad drabbats av problem. När det öppnar igen? Ingen har en aning.

  • Publicerad 09:40, 1 okt 2014

Det vara bara tre år sedan som Kronobergsbadet plötsligt tvingades stänga då en skada i bassängbotten upptäcktes. Klinkers hade börjat lossna och badsugna på Kungsholmen fick bege sig till någon annan stadsdel för att utnyttja sina årskort.

I somras skedde det igen. I samband med att badet sommarstängdes som det brukar göra, skulle en sedan tidigare planerad renovering ske. Då visade det sig att badets skick var sämre än befarat: kakelplattor i bassängen släpper och spricker på grund av brister i hela konstruktionen.

– Vi har tagit in experter för att göra en utredning eftersom vi inte vet omfattningen på renoveringen. Vi bedömer att vi kommer få en handlingsplan i närtid, säger Torbjörn Blücher, affärschef på statliga fastighetsbolaget Specialfastigheter som hyr ut bassängen till Stockholms stad.

Ni kände till detta för femton veckor sedan. Kunde ni inte agerat snabbare?

– Vi såg omfattningen i somras i samband med att badet skulle renoveras och beställde då en utredning. Hur länge en sådan utredning ska ta är svår att bedöma, säger Torbjörn Blücher.

Ställer ni några krav på den entreprenör som senast reparerade badet?

– Jag kan inte gå in på affärsrelationerna med våra entreprenörer offentligt. Vi tittar givetvis på om arbetena har utförts på rätt sätt och ser om garantier kan nyttjas, säger Torbjörn Blücher.

Han påpekar att en möjlig process inte kommer påverka tidplanen på renoveringen. Specialfastigheter kommer jobba så fort som möjligt när utredningen är klar.

Så ni kommer gå till botten med det här problemet.

– Ha ha, absolut och vi vill beklaga att det här har hänt, vi vill ju inte att badet ska vara stängt.

Vad händer då för alla som köpt kort till badet på Bergsgatan 28? För tillfället hänvisas badgästerna till övriga bad men enligt badets anläggningschef Carina Engström kommer kunderna få möjlighet att flytta fram sina årskort den dagen man vet hur många månader som försvunnit.

Kan man få pengarna tillbaks?

– Den diskussionen får vi absolut ta. Vi får åtgärda det på något sätt.