En epok är över. Efter 40 år bakom kassa ett ska Inger Nilsson gå i pension. Foto: Claudio Britos

Inger har suttit i samma kassa sedan 1978

Sedan dag ett har Inger Nilsson suttit i kassa ett i butiken i Skärholmen. Nu, 40 år senare, har hon sett generationer av Skärholmsbor passera hennes kassa. "Folk brukar peka på mig och säga till sina barn: den där tanten köpte jag godis av", berättar hon.

  • Publicerad 14:30, 16 apr 2018

– Det var en annons i tidningen – sen har jag bara blivit kvar. Jag tycker om att vara där det är mycket folk och sitta på ett kontor är inte min stil, skrattar Inger Nilsson.

Det var 40 år sedan. Butiken hette på den tiden Favör, senare blev den Vivo. Och i dag Matrebellen Prisma. Men trots ägarskiften, butiksförändringar och tidens lopp har Inger Nilsson suttit bakom kassa ett, sedan första dagen.

– Det bara blev så och nu kan jag inte byta. Jag vill inte ha folk springandes bakom ryggen på mig, jag har inte den vanan inne, säger hon.

Delade med grekiska föreningen

På den tiden var butiken mindre, ena halvan upptogs av grekiska föreningen. Och utbudet var skralare.

– Det var väl mest bröd och mjölk på den tiden, jag minns inte riktigt. Men allt var manuellt, man var tvungen att kunna alla produkter i huvudet. I dag är det mycket enklare. Och mycket mer utländska matvaror, säger hon, och pekar ut över grönsaksavdelningen där cassavarötter trängs med okra och jams.

Vet du hur man tillagar alla?

– Haha nej! Det enda jag ger mig på är kokosnötterna. Men om man vill veta något är det bara att fråga kunderna!

Kommer saknas. ”Det känns inte som att hon ska sluta, Inger kommer alltid finnas kvar här. Hon är en fantastisk arbetskollega och genuin servicemänniska som tycker om alla människor, gammal som ung”, säger kollegan Sussie. Foto: Claudio Britos

Generationer av Skärholmsbor har passerat hennes kassa. Vissa frågar ”Sitter du kvar här fortfarande?” – ”Ja, det gör jag!”, svarar Inger då.

– De har handlat hos mig som barn, nu kommer de och med hela sin familj. De pekar på mig och säger ”den där tanten brukade jag köpa godis av” till sina barn, berättar Inger och skrattar.

Alltid positiv

Kunderna och glädjen hon får från dem och arbetskollegorna är det som har fått henne att stanna kvar så länge, trots att jobbet kan vara slitigt. Hennes trick: att alltid vara positiv.

– Visst kan det finnas en och annan uppkäftig kund. Men lägger man på ett leende och inte ger mothugg brukar det alltid gå bra, säger hon.

Men hur gör du om du har en dålig dag?

– Det är bara att köra och prata på ändå. Jag är inte en sån som tar med mig skit till jobbet.

Släpper det inte helt

Även om hon officiellt går i pension, kommer Inger Nilsson fortfarande hoppa in och jobba extra i butiken några timmar i veckan. Vad hon ska göra mer vet hon inte riktigt, säger hon, men det kommer bli mycket tid med mamma, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Och jag vill passa på att tacka alla mina kunder som varit hos mig genom alla de här åren! Det är väl en fin avslutning?

Bra med blandning. "Jag gillar Skärholmen, det har jag alltid gjort. Det är så mycket olika kulturer här, det är kul när det blir så blandat", säger Inger Nilsson. Foto: Claudio Britos

50-årsjubileum

I år fyller Skärholmen 50 år och det ska vi uppmärksamma under hela året!

Har du roliga bilder och berättelser från Skärholmens historia? Kanske hela storyn om Sätramumien? Eller tankar om utvecklingen och framtiden?

Hör av dig till oss på skarholmen@direktpress.se!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.