Tekniska nämndhuset på Kungsholmen. Rödgrönrosa majoritetens förslag innebär att det renoveras så att här ryms 1 400 kontorsplatser samt att flera delat av fastigheten görs om till bland annat cirka 400 bostäder.

Inget avgörande om Tekniska nämndhuset trots hård debatt

Framtiden för stadens gigantiska tegelkomplex på Fleminggatan hänger fortfarande i luften trots att ärendet behandlades i kommunfullmäktige på måndagen.

  • Publicerad 19:52, 13 feb 2017

Under förra mandatperioden var planen att riva eller göra om Tekniska nämndhuset på Fleminggatan till nya bostadskvarter (cirka 900 bostäder) och flytta de cirka 1 200 anställda till ett helt nytt hus som skulle byggas i Johanneshov, på den tomt där Söderstadion tidigare låg.

De planerna har den nuvarande rödgrönrosa majoriteten skrotat.

Oklart om Tekniska nämndhuset blir bostäder

Något nytt hus i Söderstaden blir det inte. Det blir alldeles för dyrt.

Istället ska det Tekniska nämndhuset renoveras till en modern arbetsplats så att alla som jobbar där i dag kan stanna kvar. I samma veva kan flera delar av komplexet frigöras för att eventuellt användas till bostäder och eller skola.

Debatt i stadshuset

Majoriteten hade räknat med att klubba saken på mötet i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Men så blev det inte.

Blev ingen rivning – istället moderniseras Tekniska nämndhuset

Den borgerliga oppositionen tvingade S, MP, V och Fi att skicka tillbaka ärendet på en ny remissrunda.

Enligt M, L, KD och C är ärendet för dåligt utrett. Bland annat vill oppositionen ha svar på hur många bostäder som det nya projektet kan ge. Oppositionen har också ifrågasatt den beräkning som fastighetsborgarrådet Jan Valeskog (S) använt sig av för att säga att det nya förslaget är en miljard kronor billigare än den tidigare majoritetens plan som innebar en flytt av tekniska nämnderna till Johanneshov.

– Det finns fortfarande inga kalkyler att gå efter, sa Christina Linderholm (C).

– En bedrövlig beredning, sa Joakim Larsson (M).

Jan Valeskog (S) anklagade oppositionen för att vara rättshaverister när de hänvisar till ärendets beredning för att få igenom en återremiss.

– De ekonomiska förutsättningarna har totalt ändrats. Vi kommer inte att kunna få in så många bostäder som ni trott i Tekniska nämndhuset. Det är väl dokumenterat att det kommer att kosta en miljard mindre att renovera än att bygga nytt i Söderstaden, sa han.

Björn Ljung (L) reagerade starkt på Valeskogs utrop om rättshaverism.

– Vi vet inte vilka kalkyler som ligger bakom den här affären! sa Björn Ljung (L).

Moderaten Joel Laurén från Kungsholmen ansåg att majoritetens nya linje innebär att staden går miste om en unik chans att skapa ett stort antal nya bostäder i innerstan och fler eftertraktade jobb i ytterstan.

Martin Hansson (MP) sa att det pågår en markanvisningstävling för gamla Söderstadion-tomten där tonvikten ligger på att få fram nya bostäder.

– Det blir fler bostäder med det här förslaget, sa han.

t finns en betoning

Så här kan den framtida entrén se ut i det ombyggda Tekniska nämnhuset Foto: AIX Arkitekter

Fastigheten ovanifrån. Klamparen 7 ska renoveras för att rymma alla nuvarande kontorsplatser. Klamparen 11 kan bli bostäder. Klamparen 8 kan avyttras för att kanske bli skola.

Jan Valeskog (S), fastighetsborgarråd, debatterar med Björn Ljung (L) i Stockholms kommunfullmäktige på måndagskvällen. Foto: Andreas Jennische

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.