DRÖJER. Utredningen om var nya pendelbåtslinjer kan dras är försenad. Foto: Ylva Bergman

Inget besked om nya pendelbåtslinjer

Utredningen om nya pendelbåtslinjer, där bland annat nya stopp på Stora Essingen eller fler turer till Lilla Essingen ingår, är försenad. Först efter valet kan den vara klar.

  • Publicerad 13:42, 4 jul 2018

Suget efter att åka båt till jobbet ökar och landstinget har de senaste åren permanentat och utökat turerna på flera pendelbåtslinjer. På Stora Essingen startades även en namninsamling för att övertyga politikerna om att fixa en hållplats på ön.

Landstingsrådet Gustav Hemming (C) var positiv till initiativet, och tog emot namninsamlingen med en tur på Riddarfjärden med ett antal Stora Essingebor, och meddelade att det skulle ingå i en ny utredning för ytterligare pendelbåtsturer, bland annat en mellan Järfälla och City.

Stora Essingen kan få pendelbåt efter upprop från ö-bor

För ett par veckor sedan kom beskedet att linje 80 och 81, som trafikerar sträckan Nybroplan–Frihamnen samt Ropsten–Storholmen får åtta nya stopp. Även linjen som går mellan Ekerö och stan ska få utökade turer.

Men på resultaten av utredningen får alla Stora Essingebor och övriga vänta.

Utredningen dröjer

Utredningen, som skulle ha varit klart till sommaren, dröjer.

– Det finns flera rutter som är intressanta men vi har fått prioritera en förlängning av linje 80 och 81 eftersom den är glasklar rent samhällsekonomiskt och vi ändå skulle göra en ny upphandling nu, säger Gustav Hemming.

Förhoppningen är att utredningen ska vara färdig i september och att det då ska finnas tydligare besked om det kan bli fler linjer som lägger till vid Essingeöarna och Kungsholmen.

– Det viktigaste är att vi i slutändan få en bra utredning som gjort en grundlig analys över vilka pendelbåtlinjer och bryggor som kommer göra mest samhällsnytta. Under perioden 2014-2018 har pendelbåtstrafiken byggts ut kraftigt, och att fortsätta utbyggnaden i obruten takt till fler platser är ett vallöfte från mig och Centerpartiet, säger Gustav Hemming.

UPPROP. Drygt 200 Stora Essinge-bor skrev på namninsamlingen för att få en pendelbåt till ön. Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.