Entrén mot Stureplan enligt förslaget som nu bordlagts. Foto: ADIA

Inget beslut idag – Stureplan bordläggs

Planerna för ombyggnationen vid Stureplan bordläggs. Det står klart efter att frågan tagits upp på stadsbyggnadsnämndens sammanträde under eftermiddagen.

  • Publicerad 16:22, 21 sep 2017

Förslaget om att bordlägga och därmed skjuta fram beslutet i ärendet kom ifrån majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, partier som sinsemellan tidigare haft olika åsikter kring planerna. Socialdemokraterna har varit positivast medan Miljöpartiet sagt prompt nej.

– Vi kände oss inte riktigt klara med det i och med att det är ett svårt ärende. Det är bättre att det blir bra och att det får ta tid. Det är dumt att hasta sig igenom något sådant här, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Tror du att ni kommer kunna överens inom majoriteten?

– Vi för en diskussion och det har varit väldigt bra samtal. Till slut tror jag att vi hittar ett ställningstagande som vi blir nöjda med.

Så tycker alla partier om nya Stureplan

Oppositionen kan fälla Stureplanerna

L och C hade tillsammans med M ett eget förslag där man vill att ärendet ska återremitteras. Man vill därmed att stadsbyggnadskontoret ska ta ett tidigare förslag för Stureplan i beaktning, ett förslag som innefattar färre rivningar. Men när majoriteten föreslog en bordläggning valde de att inte gå emot.

– Om inte majoriteten tillåter oss att återremittera nästa gång det här kommer upp på bordet så då kommer vi att rösta nej. Där är vi, L, C helt överens. Vår förhoppning är i första hand att man backar bandet och tittar på andra förslag, säger oppositionsborgarråd Joakim Larsson (M) till StockholmDirekt.

Vi reder ut: Vad är det egentligen som ska rivas på Stureplan?

Liberalerna pekar på dagens Stureplans roll som mötesplats.

– Stureplan är en unik plats för Sverige där det finns ett ekosystem av uteliv, näringsliv, turism, stadsmiljö och restauranger. Alla planer på att bygga om den platsen måste ske med största varsamhet, och ta dessa värden i beaktande, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

"Skrämmer iväg företag"

Även Centerpartiet är mycket kritiska till planerna.

– Med förslaget som nu ligger på bordet riskerar Stureplan att gå från pulserande krog- och nattklubbsliv till en byggarbetsplats under många år framöver. Det skulle inte bara skrämma iväg företagen i området, utan även vara en försämring av Stockholm som nöjesstad, säger Christina Linderholm (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Förslaget kommer att tas upp igen på nästa sammanträde i stadsbyggnadsnämnden.

Massor av åsikter

Under samrådstiden som pågått för Stureplanerna har över 8 000 synpunkter kommit in.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.