INGEN FARA! Liv Eklund Swartz, som promenerar på Östermalmstorg med sin son, har inte sett några råttor. ”Folk klagar så mycket. Men man måste ha lite perspektiv, lite hakuna matata. Vi måste respektera att de finns så länge de inte är vid matbordet. Det skulle ju vara skillnad om de spred pest. Nu är de här för att man gräver. Punkt slut.” Foto: Sanna Källdén

Inget rått skämt - nya saluhallen på Östermalm får gnagarna att fly upp på gatan

Har du sett fler råttor än vanligt runt Östermalmstorg den senaste tiden? I så fall är du inte ensam. Och det hela är faktiskt den nya tillfälliga saluhallens fel.

  • Publicerad 11:26, 21 mar 2016

Råttor i Stockholm är inget nytt. Men du som rör dig i området runt Östermalmstorg har kanske lagt märke till ovanligt många fyrbenta små gnagare det senaste året.

– Just runt det här området är det mer råttaktivitet än tidigare, bekräftar Sven Jeppsson, chef för citygruppens skadedjursverksamhet på Anticimex.

Anledningen är bygget av den tillfälliga saluhallen som byggs på torget.

Måste hålla rent

– Så är det alltid när man rotar i marken och håller på med avloppsledningar. Håller man på och joxar stör man deras naturliga miljö. De som har haft det som boplats tvingas någon annanstans och då kan det va så att de syns i området omkring. Det är naturligt att det är så.

LÄS ÄVEN Fem äckliga fakta om råttorna i Stockholm

Olle Henriksson på Fastighetskontoret i Stockholms stad är projektledare för ombyggnaden av Östermalmshallen. Han säger att det senaste årets preparering för den tillfälliga saluhallen har inneburit markarbete och grundläggningsarbete. Det har varit ledningsomläggningar och sprängningar för att få ner ledningarna till sopsugen. Och att arbetet ändrar levnadsvillkoren för råttorna är de medvetna om.

– Därför har vi vänt oss till Anticimex för att ha utökad kontroll, säger han.

Och Anticimex jobbar på. När det gäller råttor utomhus går det oftast att "städa bort problemen", enligt Sven Jeppsson. Med det menat att se till att det är uppstädat i området och att papperskorgarna töms ordentligt. I sista hand placeras råttgift ut på en säker plats. Och råttor som tar sig in i fastigheter via avloppssystem kan stoppas via giljotiner, det vill säga vassa spjut som snabbt dödar djuren.

Råttorna fortsätter störas

Den 14 april flyttar handlarna in i den tillfälliga saluhallen och sen börjar en cirka två år lång renovering av Östermalmshallen. Under den perioden lär råttorna fortsätta va på villovägar.

– Vi är medvetna om risken och jobbar utifrån det, säger Olle Henriksson.

Sven Jeppsson passar på att ge alla hemmarenoverare ett tips: Täta de gamla ledningarna i kök och badrum ordentligt. Annars är det risk att råttorna hittar hem – alltså hem till dig.

Råttspår mot Dramaten – som dessutom måste stambytas

De senaste veckorna är allmänhetens råttanmälningar överrepresenterade på Nybrogatan och Birger Jarlsgatan i närheten av Dramaten, enligt Trafikkontoret.

På Dramaten har man för övrigt sett spår av råttor den senaste tiden och fått hjälp av skadesanerare. Om det har med saluhallen att göra är dock oklart.

Apropå Dramaten är stammarna i dåligt skick och måste bytas inom 5-10 år, enligt Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar byggnaden. Senast det gjordes en stor renovering i det stora huset var i slutet av 1950-talet. Eftersom Bergmanfestivalen är planerad planerad 2018 menar Dramaten att ett stambyte kan vara aktuellt först året därpå.

Dramaten kommer att stänga delvis under renoveringen och tittar redan nu på alternativa scener.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.