Nya fotbollsskor är en sådan sak som den ideella föreningen Majblomman kan ge bidrag till. Men utan en lokalförening kommer familjer i Ekerö inte kunna söka stöd, säger Anna Holst som är kommunikatör i riksföreningen. Foto: Karin Nilsson/Majblomman

Inget stöd från Majblomman till Ekeröfamiljer

Familjer på Mälaröarna kommer inte längre kunna söka bidrag från barnrättsorganisationen Majblomman. Den lokala föreningen har nämligen lagts vilande och utan lokalt engagemang finns det inga pengar öronmärkta för öarna.

  • Publicerad 11:49, 21 jan 2020

Under 47 år har Majblomman haft en lokalförening på Mälaröarna. Men nu har den satts på paus.

– Vi saknar helt enkelt människor som kan engagera sig i föreningen. Och utan lokalt engagemang kan vi inte hjälpa de familjer som behöver hjälp på Ekerö, säger Anna Holst som är kommunikatör på riksföreningen.

Majblomman är en ideell förening som jobbar med att hjälpa barn som lever i fattigdom. Det kan handla om bidrag till föreningsavgifter, fotbollsskor eller någon rolig aktivitet på sommarlovet. Runt 60 000 kronor om året brukar föreningen förmedla till familjer inom Ekerö kommun.

Men nu är de pengar som samlades in när Mälaröbarn sålde majblommor förra året slut.

– Vi jobbar så att pengarna som samlas in i Ekerö går till barn just i Ekerö. Och finns det ingen lokalförening så är det svårare att söka ekonomiskt stöd lokalt, säger Anna Holst.

"Kan inte hjälpa"

Om någon klass i kommunen vill sälja majblommor så kommer de kunna göra det även i framtiden, men då kommer pengarna gå in i riksförbundet.

– Pengarna som samlas in kommer ändå tillbaka till Ekerö men det tar en mycket längre väg. Och vi kan inte berätta om möjligheten att söka stöd från Majblomman eftersom vi inte kan vara säkra på att kunna hjälpa till, säger hon.

Under ungefär ett år kan lokalföreningen vara vilande. Om inga nya volontärer dyker upp innan dess kommer föreningen stänga.

Ekerös kyrkor ger påsktack till äldrepersonal

Nyheter Levererar 200 påskägg Till Kullen och Ekgården kommer påskharen tidigt i år. Redan imorgon onsdag levererar diakonerna på Ekerö pastorat ägg till personalen på äldreboendena som tack för deras arbete.tisdag 7/4 16:32

Det vill Stenhamraborna ha i centrum

Nyheter ✓Mötesplatser ✓Grönska ✓Trygghet ✓Mindre trafik Fler mötesplatser, säker trafik och mer grönska. Det är något av det som efterfrågas av Stenhamrabor när deras nya centrum planeras.måndag 6/4 16:45

Butik brann i Kungsberga i helgen

Nyheter Polisen: Oklart vad som orsakat branden En brand utbröt i Coop-affären i Kungsberga i lördags morse. Det är enligt polisen fortfarande oklart vad som orsakat branden.måndag 6/4 11:04

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt