Inställt. Valborg kommer firas på annat sätt i år på många håll. Genrebild. Foto: Charlotte Årling

Inget valborgsfirande i Skälby vår

Evenemang efter evenemang ställs in, och många valborgsfiranden likaså. I år blir det inget firande i Skälby, och inte heller i Riddersvik. Men ett digitalt alternativ finns på annat håll.

  • Publicerad 11:47, 21 apr 2020

Vi vill fortsätta kunna förmedla essensen av det hela.

För några veckor sedan meddelade Barkarby-Skälby scoutkår, som arrangerar det årliga valborgsfirandet i Skälby, på Facebook att årets evenemang är inställt. Detta då folksamlingar över 50 personer inte är tillåtna nu i virustider.

"Tänk på att stödja alla våra små lokala företag. Det finns massor vi kan göra för att hjälpa varandra just nu", skriver de i ett inlägg, och tackar samtidigt alla som engagerat sig inför årets firande.

Även valborgsfirandet i Riddersvik i Hässelby, som förra året lockade flera tusen personer, är inställt.

– När regeringen sa att det fick samlas högst 500 personer funderade vi på hur vi kunde lösa det, men nu när det är nere på 50 personer var det bara att ställa in, säger Emil Öhman, kårordförande i Hässelby scoutkår som är arrangör.

Digital lösning i Bromma

Men det finns möjlighet att delta i digitalt firande på annat håll. Mälarscouterna som brukar ha sitt valborgsfirande vid Kyrksjöängen livesänder nämligen evenemanget via sin hemsida.

Valborgsfirandet börjar livesändas vid 19.50. Då kommer tittarna kunna se ett filmsvep bakom kulisserna och förberedelserna av brasan. Sedan följer firande i vanlig ordning.

– Vi vill fortsätta kunna förmedla essensen av det hela, lugnet med att titta på en eld och en slags lokalgemenskap, säger Teo Elmfeldt kårordförande i Mälarscouterna.

Valborgsfirandet livesänds på malarscouterna.se/valborg, där det finns mer information.

Stockholm Direkt