Gratis. Sedan några år tillbaka driver Ingrid Bodare en gratisbutik för boende i en bostadsrättsförening i Kallhäll. Foto: Mikael Andersson

Ingrids gratisbutik tar hand om grannarnas slit och släng

När 73-åriga Ingrid Bodare från Kallhäll såg folk slänga fina och användbara grejer i samband med flytt så klarade hon bara inte av det. Hon bestämde sig för att ta tillvara på grannarnas övergivna ägodelar.

  • Publicerad 11:21, 27 mar 2019

– Folk slänger massa fina grejer. De slänger böcker! Jag orkar inte med det. Man kan inte slänga böcker. Då tänkte jag, kan vi inte få öppna en gratisbutik?

Sagt och gjort. Ingrid Bodare, 73, skrev en motion om att få öppna en gratisbutik i Kallhäll – en butik där folk i närheten kan lämna in saker de ändå tänkte slänga samt ta med sig grejer hem – och skickade in den till styrelsen för bostadsrättsföreningen Svetsaren.

Kort därefter fick hon grönt ljus och kunde öppna gratisbutiken i en lokal på Svetsarvägen 15.

Nu är det fyra år sedan och lokalen är fylld till bredden med dvd:er, böcker, serviser, krukor, dukar, garn, skrivare, väskor, leksaker och brädspel – allt noga sorterat efter färg, kategori och material. I skåpet ligger julsaker, men de får åka fram närmare jul.

– Jag gör det för miljön, för återvinningen. Då tyckte jag att förena nytta och nöje var en bra idé. En annan sak som är bra med butiken är att ingen vill göra inbrott. Det är ju bara att ta grejerna iallafall, säger Ingrid Bodare, som också tycker att butiken livar upp området.

– Det är ju en mötesplats. Och det är så roliga saker som händer. För ett tag sen var det en kille som hade en serie böcker hemma, men så fattades en bok. Och då hade vi den!

"Bra att det återvinns"

När Järfälla Tidning pratar med initiativtagaren kommer Kallhällsbon Eva Hemström, boende i huset, in med en låda full med porslin. Hon är stammis här.

– Det här är det bästa vi har här. Det jag inte behöver kanske någon annan behöver. Det är bra att det återvinns, säger Eva Hemström.

Butiken är öppen måndagskvällar klockan 19-20, endast för de som bor i HSB:s bostadsrättsförening Svetsaren i Kallhäll och Stäket. Under 2018 hade butiken 334 besökare.

Stockholm Direkt