INHYRD. En snökanon är inhyrd och står på plats nere vid Milot, Ursvik. Nu behövs bara kyla för att det ska bli konstsnö. Foto: Privat

Inhyrd snökanon ska göra snö i Sumpan

För första gången på 15 år ser det ut att kunna bli ett konstgjort skidspår i Sundbyberg. Med hjälp av en inhyrd snökanon ska snö tillverkas till en skidlekplats i Ursvik. Nu saknas bara kylan.

  • Publicerad 14:20, 19 nov 2018

NÖJD. Henrik Ahnbrink är glad att projektet börjat komma igång på allvar. Foto: privat

I början på 00-talet fanns det konstsnöspår i Ursvik, strax ovanför fotbollsplanen. Det var SIK skidor som drev projektet, men det spåret krävde mycket jobb och därför lades det ner.

Istället har SIK sedan nio år tillbaka arbetat tillsammans med Täby om konstsnöspåret som i dag ligger på Arninge golfbana. Parallellt har skidklubben arbetat med Sundbybergs kommunen för att få igång en anläggning på hemmaplan.

Det finns ett utkast till en friluftsplan i Sundbyberg och utifrån den har det diskuterats kring att kunna producera konstsnö även här. Diskussionerna har gått trögt fram till för ett år sedan.

Men nu har det skett ett genombrott.

– Vi har pratat länge om vad det finns för möjligheter inom fritidsplanen till ett konstsnöspår. Vi har haft en bra dialog med idrottsenheten och nu hittat en bra lösning, berättar Henrik Ahnbrink som är vice ordförande i SIK skidor och drivande i projektet.

Skidlekplats blev lösningen

Lösningen blev en ambition att skapa ytterligare en så kallad spontanaktivitetsyta. Kommunen har till exempel liknande projekt inom parkour, fotboll och en isyta.

– Så varför inte fixa en skidlekplats här också? Ett sätt att spontant kunna prova på ytterligare idrotter i Sundbyberg. Det blev ingången, fortsätter Ahnbrink.

Sagt och gjort. Det fanns dock inte budget för några större investeringar, men en snökanon har hyrts in. Under hösten drogs el fram nere vid Milot, Ursvik. I tisdags provkördes kanonen och en utbildning hölls.

Kommunen sköter driften


Kommunen kommer att sköta driften och SIK kommer att hjälpa till i mån av tid. Det finns idag tillgång till maskiner för preparering. Även en pistmaskin som kommer att hyras (under upphandling) per timme när det blir aktuellt.
Belysning finns från elljusspåret och SIK har även portabla master med LED-lampor att tillhandahålla.

– Det här är något vi i klubben drömt om länge och detta är ett jätteframsteg. En bra möjlighet för våra yngre åkare att kunna träna på hemmaplan och för att få nya medlemmar. Men skidspåret är inte bara för SIK utan även för skolor och alla ungdomar som vill testa skidor.
– Får vi bara minusgrader en längre tid så kan vi komma igång. Förhoppningsvis i december.  

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sundbybergspolitiker kan bli idrottspamp

Sport Johan Storåkers favorit att bli ordförande i friidrottsförbundet Sundbybergsliberalen Johan Storåkers är aktuell för två tunga poster i svensk idrott. Han är nominerad till ordförande i friidrottsförbundet och kan en månad senare ta plats i Sveriges Olympiska...måndag 18/2 17:30

SIK:s damer siktar på uppflyttning

Sport Sumpan leder division 2 inför sluttampen Formstarka SIK går som tåget i division 2-spelet. Damlaget leder serien inför sluttampen och har ingen tanke på att slappna av. – Vi går för seriesegern, säger tränaren Niklas Palmkvist.måndag 18/2 13:00