Tillsammans. Täby FC ordnar innebandyträning för att engagera nyanlända barn. Foto: Mikael Andersson

Innebandyn ska få in nyanlända i sportens värld

Genom träning och skratt arbetar Täby FC med att integrera nyanlända in i klubben och innebandyns värld. "Många har aldrig sett eller spelar innebandy innan".

  • Publicerad 17:02, 7 feb 2020

Det ekar tomt i den nybyggda hallen i Hägerneholm. Klockan är fyra på eftermiddagen och tränare Peder Hägg sitter redo för att ta emot ungdomarna som tränar här varje onsdag. Klockan går, idag är de sena.

– De är frivillig träning, men de brukar komma varje gång, säger han.

Dörrarna slås upp men en smäll och ljudnivån går från noll till hundra. In kommer sex ivriga barn. De har tagit bussen från Kemistvägen där de alla bor i tidigare Täby park hotell, nuvarande K30, ett boende för nyanlända familjer i Täby.

– Men snälla Peder, har du inte ställt upp sargen? Nästa gång vi kommer ska allt vara klart, säger ett av barnen, Zekrola Dolat skämtsamt och småspringer till omklädningsrummet tillsammans de andra.

Att de lär sig klubba boll

Täby FC har med ekonomiskt stöd av kommunen och svenska innebandyförbundet startat upp Innebandy Utan Gränser (IUG). Projektet startade med ett läger i Gribbylundshallen under höstlovsveckan förra året. Sedan dess har det varit träning varje onsdag här i Hägerneholm.

– Det betyder mycket för dem att få komma iväg och att de får något att göra, det är lätt att be blir isolerade i Täby Park, säger Peder Hägg.

Tanken med projektet är att inspirera barnen till fysisk aktivitet men även integrera dem in i klubben och sporten.

– Många av barnen har aldrig sett eller spelar innebandy innan, det viktigaste i början är att de har roligt och att de lär sig klubba boll, säger Peder Hägg.

Bollen är i rullning och barnen har fullt fokus. De minsta på planen är bara fem år och de äldsta runt tolv år. Mitra Jabali har med hjälp av kompisar fått på sig målvaktsutrustningen.

– Det är kul att få röra på sig och att hela tiden spela, säger hon.

Foto: Mikael Andersson

Integreras in i klubbens

Målet är att barnen senare ska integreras in i klubbens ordinarie verksamhet.

– Vi vill slussa dem vidare och successivt se till att de börjar spela med de andra lagen. Tanken är inte att de bara ska träna med varandra men de måste lära sig sporten först, säger han.

För att inspirera barnen brukar Täbys SSL-spelare hoppa in och spela, då deras träning ligger efter barnens på onsdagar, så även idag. Barnen drar i elitspelaren Moa Tschöp och de andra damerna från SSL för att få vara i deras lag.

– Det är en dröm att få spela med dem, vi brukar titta på deras matcher också, de är sjukt duktiga, Zekrola Dolat.

Integrationsarbetet kommer att utvecklas genom träningsläger. Men det viktiga är att slussa ut dem i föreningen vilket ett av barnen redan gjort.

– Samhället måste göra allt för att de ska integreras, jag tycker det borde gå fortare. Det behöver komma igång direkt vid ankomst. Och att det ibland kan ta lite för lång tid, säger Peder Hägg.