Våldsamt. En Bålstabo döms för misshandel i samband med en innebandymatch. Foto: Wikimedia Commons

Innebandyspelare misshandlade rivaler

En Bålstabo döms till samhällstjänst för misshandel. När mannen spelade innebandy gick han till attack mot två spelare i motståndarlaget.

  • Publicerad 11:32, 23 apr 2019

Bålstabon, som är i 25-årsåldern, spelade i mars förra året en innebandymatch i Järfälla. Vid något tillfälle under matchen uppstod en situation då Bålstabon snubblade eller blev bortdribblad på planen på något sätt. På motståndarlagets avbytarbänk satt två spelare, varav åtminstone en skrattade till med anledning av den uppkomna situationen på planen.

Bålstabon ska enligt vittnesmål då ha gett sig på de två motspelarna med sin innebandyklubba. Den ena av motspelarna ska ha träffats i huvudet och den andra i handen och överarmen. Spelaren som träffades på handen och överarmen fick smärta, svullnad, blånad och fraktur på tummen samt blånad på överarmen.

Motspelarna har i förhör berättat att Bålstabon riktat ett medvetet och kraftfullt ”yxhugg” med sin innebandyklubba mot en av spelarna och att lagkamraten försökte hindra slaget genom att sätta upp sin ena hand och arm. Spelaren som träffades i huvudet kände att det ”flimrade till” för honom under någon minut. En av spelarna erkänner att han skrattat men menar att han inte haft för avsikt att håna Bålstabon.

Ytterligare en spelare, tillhörande samma lag som de två på avbytarbänken, har vittnat om att Bålstabon slagit mot hans lagkamrater. Han var dock osäker på om Bålstabon höll innebandyklubban med sin ena hand eller sina båda händer när slaget utdelades.

Bålstabon menar att båda spelarna skrattade åt honom. Han blev irriterad och gick därför fram till motståndarlagets avbytarbås där han endast viftade lite med sin innebandyklubba, som han höll i sin ena hand, i närheten av de två motspelarna. Han uppger att han inte var inne i deras avbytarbås utan var kvar på planen. Därefter tog några av hans lagkamrater bort honom från planen. Han nekar därför till att ha misshandlat motspelarna.

Tingsrätten anser att det genom vittnesmålen är klarlagt att Bålstabon med sin innebandyklubba, och med avsikt att skada, har utdelat ett relativt hårt slag i riktning mot de två motspelarna på avbytarbänken. Bålstabon döms därför för misshandel. Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 80 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i tre månader ha dömts ut.

Bålstabon ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 21 258 kronor till spelaren som träffades i handen och överarmen.

Bålstabon har under rättegången berättat att han av Svenska Innebandyligan stängts av på livstid från innebandyspel.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt