NYTT. En innergård på Birger Jarlsgatan kan få ett nytt gårdshus för 15 nya hyresrätter. Foto: ÅWL Arkitekter/Per Brandt

Innergård i city förtätas med nya hyresrätter

Ett nytt gårdshus med 15 nya hyresrätter. Så vill en fastighetsägare förtäta i ett kvarter vid Birger Jarlsgatan. Staden ger tummen upp.

  • Publicerad 10:20, 4 jul 2018

Det är fastigheten Väduren 10 på Birger Jarlsgatan där ägaren Väderurentio AB vill bygga ett nytt hus på gården. Det nya gårdshuset ska byggas ihop med befintliga hus, få en veckad form och innehålla lägenheter på 35 till 94 kvadratmeter och även få en terrass men ”gemensamhetslokal med möjligheter till matlagning och umgänge”.

Sedan samrådet har staden bland annat sänkt totalhöjden med 2,5 meter, men byggnaden är fortfarande sex våningar där det översta våningsplanet är indraget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inget beslut om omstritt gårdshus i Vasastan

Nu har planerna precis varit ute på granskning och remissinstanserna, bland annat Länsstyrelsen, ger klartecken. Men boende i området är inte nöjda över planerna och menar bland annat att huset är för högt, kommer att skugga gårdar och byggnader och ta bort solljus.

Många synpunkter

Stadsbyggnadskontoret konstaterar att gjorda dagsljusberäkningar visar att flera lägenheter inom den befintliga fastigheten hamnar ”under den rekommenderade nivån för nybyggnation”, men att det motsvarar den nivån det som gäller för flera lägenheter i kvarteret och ”stenstaden i stort”.

Totalt kom 26 yttranden in, varav 21 var från privatpersoner, där en namninsamling på 15 namn ingår. Enligt stadsbyggnadskontoret går det inte att säga i dagsläget om synpunkterna kommer leda till några ändringar, men det kommer i såna fall var av mindre karaktär. I september är målet att detaljplanen ska klubbas i stadsbyggnadsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.