TESTER GRÄNSER. Ants Neo har drivit igenom flera brädsportprojekt i stan, och drar sig inte för att ibland bryta mot regler. Foto: Linda Gren

Innerstadsanarkisten Ants Neo fixar olaglig snowboardskola och cyklar mot rött – "Folk blir lite galna ibland"

Han är eldsjälen som älskar konflikter. Innerstadsanarkisten Ants Neo testar gränser och skiter i regler för att driva igenom sina projekt. "Världen skulle bli bättre om fler människor inte gjorde som alla andra", säger han.

  • Publicerad 22:42, 15 maj 2015

Bara den stora lastcykeln känns tillräcklig för att folk ska reagera och flytta sig ur vägen. Men för säkerhets skull har Ants Neo installerat en något förstärkt cykeltuta på vad som är ett av hans främsta transportmedel nuförtiden.

– Tutan är på 115 decibel och bra att ha när bilister är på väg att köra på en. Jag försöker att inte använda den på gående, men i går på Götgatan med 100 kilo plywoodskivor på flaket var jag tvungen, säger Ants Neo och demonstrerar tutan när vi träffar honom vid Slussen.

Älskar brädåkning

Plywoodskivorna ska bli till en skateboard-ramp för hans barn hemma vid Gärdet, något som känns talande för Ants Neo. Olika projekt på gång, ofta med brädsport inblandat. Ibland även utan tillstånd. En otillåten studsmatta i Londonparken och en egen snowboardskola vid Gärdet är exempel på saker som det blivit rabalder kring så sent som förra året.

– Jag älskar att göra tvärtom. Världen skulle bli bättre om fler människor inte gjorde som alla andra, säger Ants Neo. Men när det kommer till riktigt dumma saker så har de flesta ändå en spärr, resonerar han.

Agerar när han ser fel

Ants Neo köper till viss del epitetet innerstadsanarkist. Han säger att han vägrar lyda, och agerar när han tycker saker är fel. Han rycker cigaretter ur munnen på folk för att hindra passiv rökning, cyklar ifrån polisen om han råkat bryta mot någon trafikregel, och vägrar konsekvent visa upp busskortet i SL-kontroller.

– Visst blir folk galna ibland, men reaktionerna är oftast 50-50. Man kan inte få med sig alla, säger han.

Trebarnspappan säger att han försöker lära sina barn att tänka kritiskt och pröva olika saker, bland annat att cykla utan hjälm bara för att få se hur det är. Han tycker också att hans ibland kontroversiella beteende betalar igen sig.

– All uppmärksamhet är bra, har jag märkt. Det har hjälpt olika projekt genom åren, säger Ants Neo.

Driver Sthlm Sub Surfers

Och projekt har det varit gott om. Som eldsjäl i föreningen Sthlm Sub Surfers har Ants Neo varit med om att driva igenom flera skateparker i stan, och en framtida dröm som fått visst politiskt genomslag är en tänkt surfanläggning vid Slussen. En annan fråga Ants brinner för just nu är cykling, bland annat genom Facebook-sidan ”Bilfria dagar Stockholm”.

– Jag skulle vilja se minst en bilfri dag i veckan i Stockholm där folk cyklar i stället. Det skulle ge så många positiva förändringar för stan, säger Ants Neo.

Älskar känslan av förändring

Det som driver Ants Neo, förutom att han ”älskar konflikter”, är känslan och erfarenheten av att det verkligen går att förändra saker. Dock tycker han att det kan kännas ensamt på den fronten ibland.

– Det finns ganska ont om människor som har den där viljestyrkan och tron på förändring. Men ibland träffar man dem, säger Ants Neo.

Snart femtio bast

Nästa år fyller Ants Neo femtio. Men någon risk att hans upproriska anda ska avta med åldern ser han inte.

– Nej, jag tror att det har gått i en kurva uppåt sedan ungdomen. Det är bara att ösa på. Jag hoppas att det ska stå på min gravsten att jag gjorde allt fel, men hade rätt, säger Ants Neo.

Ants Neo

Ålder: 49.

Bor: Gärdet.

Familj: Fästmö och tre barn.

Gör: Är med och driver föreningen Sthlm Sub Surfers som främjar brädsport i Stockholm. Har även företaget Sideways som säljer bl.a. snowboardprylar.

Om sitt namn:– Det är estniskt. Jag hette tidigare Paljasmaa i efternamn och bytte till Neo 2003 tror jag. Det är min farmors gamla efternamn. Jag tyckte det lät kul att heta som någon slags seriefigur, haha.

Klassiska Ants Neo-citat

Om bråket kring otillåtna snowboardskolan vid Kampementsbadet: ”Jag gör bara en rolig grej för barnen och det finns gott om plats i backen. Jag skäms för alla vuxna och sitter gärna i fängelse för den här saken. Ska det vara så här om man har bra idéer i samhället?”  – StockholmDirekt, 7 feb, 2014.

Om bråket kring otillåtna studsmattan i Londonparken:
”Kommer de ut och försöker ta bort mattan tänker jag kedja fast mig i den och hota att bajsa på dem. Någon måste våga bryta mot stadens regler när de är så här idiotiska.”
– StockholmDirekt, 11 juli 2014.

Om polisens kritik mot Stockholms-cyklister:
”Jag kommer cykla och uppmuntra till rödljuscykling och sidospegel-smacka-in-cykelbane-parkerare tills det är minst 50 procent färre bilar i tätorter och städer.”
– StockholmDirekt, 24 april, 2015.