SKADA. Lars Audell på Gudby gård i Upplands Väsby med en gran som angripits av granbarkborren. Foto: Charlotte Arwedsson

Insekt angriper granar – som dör

Skadeinsekten granbarkborren ställer till stora problem i skogarna kring Väsby. Både kommunen och privata skogsägare tvingas nu ta hand om angripna träd. En som drabbats är Lars Audell på Gudby gård.

  • Publicerad 12:00, 14 feb 2020

Landskapet förändras när granen försvinner.

Granbarkborren är den insekt som är mest skadlig för granskogar, enligt Skogsstyrelsen. Nu har den 4 millimeter långa skalbaggen även dykt upp i de uppländska skogarna och i Upplands Väsby – där den ställer till stora problem.

En av dem som drabbats är Lars Audell på Gudby gård.

– Efter den torra sommaren 2018 såg vi några fler granar med bruna barr på trädens nedre delar. Vi sågade ner de som såg sämst ut. Då visste vi inte att det rörde sig om barkborrar, berättar han under en rundtur i skogen vid gården.

Runda hål och gnagmjöl

I höstas upptäckte han mängder av angripna granar – med typiska tecken som runda hål där barkborrarna lämnat trädet och gnagmjöl vid granroten.

Lars Audell pekar på flera döda granar som står i klunga, medan tallarna klarat sig. På de 15 hektar skog som hör till gården är 90 procent av granarna redan döda eller kommer att dö.

– Ekonomiskt är det ingen fara för vår del, vi har inte så mycket skog. Men landskapet förändras när granen försvinner, det känns sorgligt.

Och virket påverkas.

– När granarna dött klassas det fina virket som sekunda och blir massaved. Om det är allvarligt skadat duger det bara till bränsleved, som ger ännu sämre betalning

Till gården hör även skog som gränsar till Vallensjö naturreservat. Även där finns många döda granar.

DÖDA GRANAR. I skogen kring Gudby gård finns en hel del angripna och döda granar, precis som i övriga Väsby. Foto: Charlotte Arwedsson

GRANBARKBORRE. Liten bagge som gör stor skada på granar. Foto: Göran Liljeberg

Förra veckan bjöd Lars Audell in länsstyrelsen, som ansvarar för naturreservatet, i förhoppning om att de kan göra något åt problemet. Men det blev kalla handen.

– De verkar mest glada över att hackspettarna får döda träd att festa på. Att man inte får ta ner eller frakta bort de sjuka träden i naturreservatet ger en spridningsrisk för omgivande skog, säger han besviket.

Äter granbarkborren

Enligt Henrik de Joussineau, naturförvaltare på Upplands Väsby kommun, får de gråa, redan döda träden gärna stå kvar då de gynnar rovinsekter som jagar och äter granbarkborren.

Henrik de Joussineau hänvisar i första hand skogsägare till Skogsstyrelsen och till deras kontaktpersoner på skogsbolag eller skogsägarföreningar.

– Mina generella råd är att ta ner träd som är drabbade för att hindra att borrarna flyttar till nya, friska träd. Lämna inte heller färskt granvirke i skogen in på våren-försommaren, samt på sikt att satsa på att utveckla blandskogar med flera olika trädslag, säger han.

Granbarkborren

Granbarkborren (även åttatandad barkborre) är allmän i hela landet. Den är en av granskogens allvarligaste skadegörare som ibland uppträder i mängd och då kan döda många träd samt infektera virke med blånad.

Antalet granbarkborrar i skogen varierar kraftigt geografiskt och mellan år. Tillgången på lämpligt yngelmaterial i form av vindfällda eller försvagade granar samt obarkat virke under sommaren bestämmer hur många barkborrar som finns i skogen.

Källa: SLU

Fler nyheter i Vi i Väsby

Privatkörde militärfordon – får behålla jobbet

Nyheter Försvarsmakten ville avskeda Väsbybon En Väsbybo anställd vid Försvarsmakten har flera gånger använt militärens fordon för privat bruk. Försvarsmakten ville ge mannen sparken, men ansvarsnämnden tyckte att det räckte med löneavdrag.fredag 28/2 16:30

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Demensboende i Väsby lex Sarah-anmäls

Nyheter En boende misshandlade annan boende En person på ett demensboende i Upplands Väsby har blivit allvarligt misshandlad av en annan boende. Enligt en lex Sarah-anmälan fick den drabbade ta emot ett 30-tal slag över hela kroppen och fick...fredag 28/2 11:20
Stockholm Direkt