Inspireras av textil och live-vävning

Årets sommarutställning i Kungsängens konsthall har invigts, och i år är det tyger, garn och broderier som gäller – och vävning med Stefan Moberg.

  • Publicerad 12:59, 12 jun 2019

En

– Jag kommer att sitta här och väva i sommar, inte riktigt alla dagar men många dagar, säger Stefan.

Han ska sätta upp en griffeltravla med ett schema, där det kommer att stå när han är på plats. Dessutom kommer han att blogga om det allt som har med vävningen i Konsthallen att göra, för den som vill följa arbetet.

– Det känns jätteroligt det här. Lite läskigt eftersom man blottar sig lite i sitt arbete som jag annars sitter hemma med, men framför allt roligt.

Han kom trea i spinn-SM

Stefan bor i Bro och växte upp i en familj där alla vävde. Mormor, moster och mamma drev ett väveri. Men det var först fem år sedan som Stefan själv fick upp intresset. Han tycker även om att spinna garn, och har till och med kommit trea i spinn-SM. Nu sitter han som jury i liknande tävlingar.

I Konsthallen kommer han att väva ett tyg. Ett skotskrutigt tyg.

– Det kommer att bli tio meter, som det är tänkt att jag ska göra någonting av. En kavaj kanske.

Stefan gillar även att prata, gärna samtidigt som han väver, och han delar gärna med sig av sina kunskaper. Så den som är nyfiken är välkommen att besöka honom vid hans vävstol i sommar. Det finns även en vävstol för den som vill komma och väva själv.

Runt omkring honom hänger ju dessutom ett hundratal verk i olika färger, mönster och tekniker. ”En kreativ explosion”, som Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, kallade det när han invigde utställningen. Han hoppas att så många som möjligt ska hitta hit i sommar.

Anna Sjunnesson, kulturintendent på Upplands-Bro kommun, är väldigt glad över de 25 utställare som fyllt Konsthallen med textil i alla dess former.

Det är premiär för textil

Det är första gången som textil ställs ut i Konsthallen.

Anna Sjunnesson berättar att de började med stick­caféer i Kungsängen och Bro i höstas, och Slöjdsalongen i anslutningen till Konsthallen i februari. Flera av de verk som är en del av utställningen skapades under dessa tillfällen.

Sommarutställning

Sommarens utställning i Konsthallen, Kulturhuset i Kungsängen, invigdes den 11 juni och pågår fram till söndagen den 18 augusti.

Sommarutställningen består av Stefan Mobergs vävinstallation och textila arbeten av textilkonstnärer och hantverkare i en mängd utföranden. Här finns stickat, virkat, broderat, med mera. Besökaren kan även själv prova på att väva.

Nya kapellskärningar – den här gången hann tjuvarna inte stjäla

Lastbilens kapell var uppskuret. Föraren hade inte upptäckt något. Inget var stulet, men samtidigt tog polisen två välkända lagbrytare som blev misstänkta för drogbrott.söndag 1/12 17:27

Ung misshandlade ung

På söndagens eftermiddag inträffade en misshandel i Bålsta Centrum. Den som sparkade, slog och försökte tvinga till sig en moped var under 15 år. Bland övriga blåljusnyheter: skadegörelse och mindre...måndag 25/11 10:16

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt