Charlotta Rosén och Jenny Osuldsen vill att trafiken på Birger Jarlsgatan kraftigt ska reduceras för att skapa bättre kopplingar mellan Biblioteksgatan och Stureplan. Foto: Mostphotos/Michael Toll

Inte bara Sturegallerian – nu kan HELA Stureplan göras om

Planerna på att göra om Sturegallerian och stora delar av kvarteret är i rullning. Samtidigt som Sturekvarteren ska utvecklas finns det nu en vilja från fastighetsägarna att även göra en satsning på själva torget.

  • Publicerad 10:56, 26 jun 2017

"Det här kan tas bort, bort och bort"

Just nu pågår arbetet med att spika ett förslag på hur renoveringen och omgörningen av Sturekvarteren ska göras, ett monsterprojekt vi skrivit om flera gånger tidigare.

I samma veva föreslås det nu att själva torget vid Stureplan bör renoveras. Rådande förslag handlar uteslutande om hur man ska renovera husen och insidan. Men man bör också satsa på att göra om Stureplan där fasaderna slutar, då torget är ett offentligt rum som används dygnet runt.

Krogstriden om nya Stureplan – två imperier på varsin sida

För att göra detta har TAM, som driver projektet med att göra om Sturekvarteren på uppdrag av ADIA, kallat in den norska stjärnarkitekten Jenny Osuldsen. Hon har tidigare arbetat med omgörningen av Times Square i New York.

– Det finns många likheter med Stureplan och Times Square.  Men här finns det alldeles för många barriärer. Vi måste städa upp. Det här kan tas bort, bort och bort, säger Jenny Osuldsen, landskapsarkitekt och professor från norska arkitektbyrån Snöhetta, och pekar ut mot Birger Jarlsgatan.

Nya förslaget: "Så kan Sturekvarteret byggas om – utan massrivningar"

Förslaget, som nu presenteras för staden, är att Birger Jarlsgatan ska smalnas av rejält, biltrafiken ska få mindre plats till förmån för cyklister och fotgängare. Målet är att få bort den kaotiska trafiksituationen och skapa en bättre koppling till Biblioteksstaden.

– Idag är Birger Jarlsgatan som en stor motorväg i mitten.  Vi vill att bilarna ska få mindre plats till och kopplingarna mellan torget och Biblioteksgatan ska bli mycket bättre, säger Jenny Osuldsen.

Folket på Stureplan: Så tycker vi om nya planerna

Anledningen att det nu tas upp är att fastighetsägaren ADIA anser att det smart att ta ett helhetsgrepp även över torget när man ändå är igång.

– Vi är inte i någon position att bestämma. Men vi tycker det är ett bra förslag att staden tittar på det här samtidigt som Sturegallerian görs om, säger Charlotta Rosén, projektledare på TAM som ansvarar för omgörningen av Sturegallerian.

Hon är noga med att detta inte är del av detaljplanearbetet gällande Sturegallerian. Förslaget finns alltså inte med i de så kallade ”Stureplanerna” som just nu är ute på samråd. Däremot har Stadsbyggnadskontoret fått ta del av idéerna.

– Torget Stureplan är en väldigt social plats som är till för alla. Det är dags att man gör en uppfräschning, säger Charlotta Rosén.

Så här skulle det kunna se ut på Grev Turegatan i framtiden. Foto: Tomorrow Visualization AB

Det här föreslås göras

✔ Avsmalning av Birger Jarlsgatan

✔ Lilla muren vid Svampen tas bort

✔ Cykelställen på torget görs om

✔ Grev Turegatan blir gågata hela vägen ner till Birger Jarlsgatan

✔ Humlegårdsgatan smalnas av mycket. Skapas bredare trottoarer på båda sidor.

✔ Fler träd och fler sittplatser.

✔ Ny beläggningssten på alla ytor av torget.

✔ Cykelparkering på mark och stor automatisk cykelparkering inomhus (under mark)

✔ Bättre koppling mellan tunnelbana och busshållplatsen vid Stureplan

✔ Lägre kantstenar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00