Intelligenta boten Kim ska ge invånarna snabba svar

Kommunen har fått en ny digital medarbetare som ska hjälpa medborgarna. I veckan välkomnades chatboten Kim till kommunhuset.

  • Publicerad 10:48, 4 apr 2019

Många har frågor efter arbetstid. Kim blir ett komplement till Ekerö direkt.

Ekerö kommun presenterade i tisdags att en ny digital medarbetare har tagit plats i kommunhuset för att vara allmänheten till hjälp.

Medarbetaren det handlar om är chatboten Kim, som nu har börjat användas i syfte att ge medborgarna mer service och lättare ge svar på vissa kommunala frågor.

Kim, en förkortning av ”kommunen informerar medborgarna”, bygger på artificiell intelligens och går nu att hitta på kommunens sajt där information om bygg- och skolfrågor finns.

– Många har frågor efter arbetstid. Kim blir ett komplement till Ekerö direkt, säger projektledaren Susanne Milton.  

Inledningsvis är Kim programmerad på bygg- och skolfrågor. Det beror på att det är frågor som kommunen ser att många vill ha hjälp med.

Enligt Susanne Milton är Ekerö, tillsammans med Södertälje, första kommun i landet att lansera Kim.

– De fokuserar på omsorg och socialtjänst och det är nästa områden för oss, säger hon.

Bra respons

De relevanta frågor som Kim ännu inte kan besvara sparas och programmeras in för att hen ska lära sig dem.

– Vi har testat det i tre omgångar med medborgare som har deltagit i vårt digitaliseringstest. Sedan har vi även testat det internt. Det har varit bra respons, säger Susanne Milton.

Hur känns det att vara igång med Kim?

– Lite nervöst och roligt när Kim lär sig, säger Susanne Milton.

Mälarö Tidning har även varit i kontakt med Kim i chatten och ställt några frågor. Bland annat har vi undrat hur de första dagarna på jobbet har varit, men det var svårt att få svar på. Däremot svarade Kim snabbt på frågor om hur man söker bygglov och hur lång tid ett besked väntas ta samt när sommarlovet börjar och hur man byter skola.

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

Nyheter En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.torsdag 18/4 6:30

Hon vill se vändpunkt i EU:s klimatpolitik

Nyheter Partiet vändpunkt vill vara just en vändpunkt för klimatpolitiken. Nu siktar Kerstin Annadotter i Kungsberga på EU-parlamentet.torsdag 18/4 1:15