Ivan Ristic är van att arbeta bakom Özcan Melkemichel och vill helst inte vara med på bild. Foto: Michael Toll

Intervju med Stockholmsfotbollens blygaste tränare

Han har stått i skuggan av Özcan Melkemichel i tolv år. Nu ger Djurgårdens assisterande tränare Ivan Ristic en intervju för första gången den här säsongen.

  • Publicerad 19:00, 1 okt 2017

Foto: Michael Toll

Özcan Melkemichel gör enligt egen utsago omkring 10-15 intervjuer – i veckan.

Hans assisterande tränare Ivan Ristic? Inte en enda – i år.

– Jag lovar dig, jag gillar absolut inte att göra intervjuer. Inför det här sade jag till Jonas (Riedel, informationsansvarig, red.anm) ”jag vill inte, du får hitta någon annan som får snacka”.

Någon annan som ska snacka om dig?

– Ja, det viktiga är att Djurgårdsfansen lyssnar till spelarna och Özcan, jag har inget behov av att synas och göra intervjuer. Wille från Djurgårds-tv har frågat om vi ska göra en intervju några gånger. Men jag säger alltid nej. Jag trivs i bakgrunden, säger Ivan.

Storklubbarna går ihop – så ska de få bort stöket från fotbollsläktarna

Bakom Özcan har han verkligen varit. Det hela började när Ivan kom till Sverige 2005. Han spelade då i sex år som försvarare i Syrianska, där Özcan var tränare. 2011 valde han, som 36-åring, att avsluta spelarkarriären och istället bli assisterande tränare.

Efter två år som assisterande bakom Özcan i Syrianska drog tränarduon vidare till AFC, där de på tre år tog klubben från division 1 till Allsvenskan. När Özcan blev klar för Djurgården förra vintern hade han ett krav: Ivan Ristic ska vara min ass.

– Vi har nu jobbat tillsammans i tolv år. Vi tänker fotboll på samma sätt, förstår varandra. Vi har stor respekt för varandra, men är också nära vänner utanför fotbollen.

Fem omgångar kvar. Hur skulle du sammanfatta din första säsong i Djurgården?

– Det jag gillar är att vi är riktigt svårslagna. I nästan alla matcher har vi haft kontroll över spelet. Jag har haft mycket fokus på försvarsspelet och hittills har vi 27 insläppta mål. Fem, sex av dem har varit onödiga och gjort att vi tappat viktiga poäng i toppen. Det är sådana saker jag vill förbättra. Jag kom hit för att vinna Allsvenskan med Djurgården. Vi behöver lite mer tid men är på rätt väg.

TV-experterna: Hammarby och AIK hjälper Djurgården vinna guld

Vill du bli huvudtränare själv någon gång?

– Jag har tänkt tanken, kanske i framtiden. Huvudtränaren är den i centrum. Det är den som har den största pressen, störst ansvar och mest jobb. Rollen som assisterande passar mig bättre, och så länge spelarna är nöjda är jag det också. Jag trivs bra bakom Özcan.

Är ni jämlika?

– Nej, han är huvudtränare och den som bestämmer. Han diskuterar gärna frågor med mig men det är alltid han som tar det sista beslutet.

Även utanför planen?

– Där är vi på samma nivå. Det är aldrig några problem om vi går ut och käkar eller fikar. Özcan är en väldigt bra person. Han är professionell och lyssnar alltid på folk. Det märks att han har respekt för alla. Det är så vi jobbar i Djurgården. Hela tränarstaben är med och diskuterar hur vi ska spela för att vara framgångsrika.

Hur känns det nu när intervjun är avklarad?

– Jag gillar det inte men det är helt okej. Som spelare var jag en stor ledare på plan, men det är en helt annan sak vid sidan av, som tränare. Nu arbetar jag mer i det tysta. Och jag vill helst inte vara med på bild.

"Att vår frisör i Hagsätra har blivit tränare för Djurgården är helt galet"

Ivan Ristic

Yrke: Assisterande tränare i Djurgården

Ålder: 42

Bakom Özcan: Tre gånger. Först i Syrianska 2011-2013, sedan i AFC 2013-2016 och nu i Djurgården 2016-

Kontrakt: Två år, med chans till förlängning ytterligare ett år.

Specialitet: Försvarsspel. Var själv en försvarsjätte som spelare, duktig på hitta detaljer i försvarsspelet som ger stora förbättringar för spelet i stort.

Målsättning: Vinna SM-guld med Djurgården.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.