Flyttar ut. Öppna förskolan kan flytta ut från Vårgården och slås ihop med den planerade introduktionsförskolan. Foto: Arkivbild

Introduktionsförskola och egna lokaler till öppna förskolan på gång i Vårberg

En förskola, som kombinerar både SFI, samhällsintroduktion och vanlig förskoleverksamhet, kan snart öppna i Vårberg. Samtidigt kan öppna förskolan, som nu delar lokaler med fritidsgården, få egna lokaler och längre öppettider.

  • Publicerad 09:37, 17 mar 2017

Introduktionsförskola

Introduktionsförskolor riktar sig främst till nyanlända barn och föräldrar och fungerar som en kombination av förskola, öppna förskola och vuxenutbildning. Samtidigt som barnen leker och läser kan föräldrarna träna på språket och få introduktion till svenska samhället.

Barnen kan leka med varandra, samtidigt som föräldrarna lär sig både språket och om hur det svenska samhället fungerar. Det är planen med den introduktionsförskola som stadsdelsförvaltningen föreslår ska öppna i Vårberg.

– I Vårberg är det en lägre andel barn som går i förskolan och det vill vi ändra på, eftersom vi vet att förskolan främjar att alla barn får en likvärdig start i skolan, säger Britt Karlsson, förskolechef på stadsdelsförvaltningen.

Och det är inte den enda nyheten i förvaltningens förslag. För ett år sedan skrev vi om föräldrar på öppna förskolan i Vårberg, som ville ha en egen lokal och längre öppettider för förskolan, i stället för att dela lokaler med fritidsverksamheten på Vårgården. Nu kan även det lösas.

Förvaltningen föreslår att introduktionsförskolan och den öppna förskolan ska slås ihop och får egna lokaler i den förskola som ligger på andra sidan parkleken, på Rönnholmsgränd 42. Därmed skulle de också kunna ha längre öppentider.

– Många av aktiviteterna på öppna förskolan är aktiviteter som också finns på en introduktionsförskola, så på det sättet kan resurserna användas bäst. Förskolorna kommer även vara integrerade i den vanliga förskolan och då kan vi tydligare visa på nyttan med att ha barnen där, säger Britt Karlsson.

Den 30 mars ska politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd ta ställning till förslaget. Godkänner de det kan de nya förskolorna öppna i augusti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.