Invandrarens guide till Danderyd

Det finns inga invandrare i Danderyd. Det är i alla fall vad många som inte bor här vill få det till. Zen Holmgren är själv varken från Danderyd eller Sverige men genom sin blogg, Life in Danderyd, hjälper hon dem som inte talar svenska.

  • Publicerad 22:55, 7 mar 2016

Hon är född i Kanada, uppväxt i England men nu har hon landat. Och har valt att göra det här i Danderyd.

Zen Holmgren vet själv hur det är att flytta in på en ort utan att känna någon och ha svårt att hänga med i vad som händer och vad som finns i kommunen. Men hennes behov av att ha koll och att vara med kom snabbt till stor hjälp.

– När jag flyttade hit var det något jag märkte. Jag kunde inte hitta öppettider eller någonting i Danderyd. Och butikerna hade inte några hemsidor. Och det var en jättestor skillnad från London, säger Zen Holmgren, som snabbt samlade på sig så mycket information om kommunen hon kunde, och fortsätter:

– Efter drygt ett år här började andra engelskspråkiga fråga mig hela tiden. Hur funkar det? Och var ser man det? Då tänkte jag efter. Jag svarar ju på samma fråga varje gång. Varför skriver jag inte ner det? Och då sa någon att det är jättepopulärt i Sverige att starta en blogg, så jag tänkte att jag försöker, säger Zen Holmgren.

Hjälper med blogg

Sagt och gjort. 2012 startade hon sin blogg Life in Danderyd. Sedan dess har den bara ökat och ökat. Nu vill hon själv använda den till hjälpa andra invandrare som inte talar svenska. På bloggen skriver hon allt från nyheter till vad som är på gång och vad som händer i kommunen, och även saker ur hennes personliga liv. Och att det i Sverige snackas om att det inte bor några invandrare i Danderyd får Zen att skratta till lite.

– Jag är ju invandrare själv till att börja med. Här i Danderyd är det ungefär 20 procent invandrare. Det märker man överallt. I min mammagrupp är vi hälften invandrare, samma sak bland föräldrar när skolorna har öppet hus.

– Det kan vara jättejobbigt för de som flyttar runt mycket att komma hit. Alla svenskar pratar så bra engelska, men sen kan man inte hitta den informationen på engelska.

Hur märker du att folk läser bloggen?

– Det är hela tiden folk som hör av sig och svarar på sånt jag skriver och lägger ut på Facebook. Det är roligt, det är sådana som jag inte vet vilka det är som en gång varit i samma sits som jag. Det känns betydelsefullt, säger Zen Holmgren.

Anledningen till att Zen flyttade till Sverige är för att hon träffade sin man Peter, som kommer från Säffle, när de jobbade bredvid varandra i London. Men när de fick barn ville de inte att det skulle växa upp i centrala London. Då blev det Sverige, och anledningen till att det blev Danderyd är ganska rolig.

– Jag flög över från England några gånger till Stockholm för att se var jag ville bo. Så tog jag bussen, med GPS på telefonen några gånger. Jag bara klev på och åkte runt i hela Stockholmsområdet. Lidingö, Bromma, söder om stan. Åkte random. Men det var så vackert här i Danderyd. Jag gick ner längs Vendevägen och kom till Djursholms torg. Det kändes som en aveny med träden bredvid. Jag älskade det.

Men det blev inte helt enkelt när hon skulle presentera sitt val för sin man efter det.

– Jag hade valt en av Sveriges dyraste platser, haha. Han skrattade åt mig i några år. Men till slut hittade vi vårt hus i Stocksund.

Nu när hon känner sig hemma i kommunen trivs hon som fisken i vattnet och öser lovord över Danderyd.

–Det är en helt fantastisk palts. Det är en balans mellan storstad och småstad, och så otroligt vackert.

Danderyds vackraste plats

Namn: Zen Holmgren.

Ålder: 37 år.

Bor: Stocksund.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Marknadsföring, egenföretagare.

Danderyds vackraste: Vackraste platsen vid Djursholms scoutkår. Man sitter där och tittar ut. Jättevackert när de seglar på isjakterna.

Det bästa med Danderyd

Det är som att personer som bor i Danderyd har en bra balans mellan jobb, hälsa, familjeliv, mat, för mig är det något som alla vill ha. Alla vill ju ha det bra på alla plan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera trafikolyckor senaste dygnet i Täby

Nyheter "Anpassa hastigheten och kör tidigare" Senaste dygnet skedde flera olyckor på vägarna i Täby. En person fördes till sjukhus efter en krock i Arninge. "Många har för höga hastigheter med tanke på underlaget" säger polisen.onsdag 16/1 11:08

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18