I onsdags inleddes cricket-EM på Skarpnäcks sportfält. I blått ser vi Israel, i rött Gibraltar. Mannen i cowboyhatt är domare. Foto: ERIK SIMANDER

Invandring har fått ovanliga sporten att växa i Stockholm

Utan publik och medie­uppbåd spelas just nu EM i cricket på ett sportfält i Söderort. I skymundan växer den brittiska sporten snabbt i Sverige, mycket tack vare människor från andra länder.

  • Publicerad 09:59, 18 aug 2016

Cricket är den enda lagsport som samtidigt är individuell. Alla får sin tid i rampljuset.

En deprimerande stålgrå himmel, regn på ingång och 13 grader: augusti annonserar hösten med stormsteg.

– Kylan är värst. Den gör händerna farligt stela, fingrarna ryker först, berättar Marcus Bringzén, chef för Svenska cricketförbundet. Han är luttrad och har själv spelat i snöfall.

De små läktarna gapar tomma när EM i cricket drar igång på Skarpnäcks sportfält. På en bänk sitter en ensam och uttråkad israelisk säkerhetsvakt, här för att skydda landets spelare, och fipplar med sin mobil.

LÄS ÄVEN Snabbast växande sporten i Husby: Cricket

Ändå har cricket växt snabbt de senaste åren. Numera är förbundet med i Riksidrottsförbundet och det finns 56 klubbar runt om i landet. När det anordnas nationella turneringar blir det 600 matcher i fyra divisioner. Och att nu för första gången få arrangera en internationell tävling, europeiska mästerskapen, här i Skarpnäck och på Gärdet inne i city, det är stort.

Sverige – dolt i dunkel

– Vi vet väldigt lite om Sverige som cricketnation, det är svårt att få reda på saker om er. Men jag vet att ni är på frammarsch och att ni har många invandrare som har lärt upp svenskarna, säger Danny Baker, brittisk tränare åt Israels landslag.

Baker förklarar ”the spirit of cricket”: ha kul, var respektfull, följ reglerna. De här matcherna pågår i tre timmar– i England kan de pågå en hel dag.

– Cricket är den enda lagsport som samtidigt är individuell. Alla får sin tid i rampljuset, säger tränaren.

Marcus Bringzén pratar även han om invandring, om integration och att det tyvärr är politisk oro runt om i världen som gör cricket bättre i Sverige. Om hur pakistanier utgör grunden för den svenska cricketen och att IT-konsulter från Asien utgör en annan viktig del. ”Just nu är det många som kommer från Afghanistan, de har tyvärr mycket fritid och de vill spela cricket”, säger han.

”Är inte ensam längre”

Förbundets sekreterare Javed Ahmed kommer ursprungligen från Pakistan och har spelat cricket i 25 år.

– I vårt landslag har vi spelare från fem olika länder. När jag kom till Sverige för åtta år sedan kände jag ingen och var ensam. Nu känner jag folk över hela landet och är inte ensam längre, säger Javed Ahmed.

Var är brudarna?

Sverige saknar än så länge ett damlandslag i cricket.

– Vi har försökt i 20 år på traditionellt sätt genom att bygga nerifrån och upp med juniortjejer. Men nu arbetar vi tvärtom, uppifrån och ner: att försöka få igång ett damlandslag som kan inspirera de yngre att börja spela, säger Marcus Bringzén från Svenska cricketförbundet.