Foto: Skärmdump/swebbtv.se

Invandringskritisk sajt har gett modulhusmotståndet egen tv-kanal

När modulhusmotståndare möter Stockholms politiker har det vid flera tillfällen dokumenterats av Swebb-tv. En invandringskritisk sajt, som tagit på sig rollen som modulhuskritikernas egen tv-kanal.

  • Publicerad 18:10, 7 maj 2017

Det finns ingen koppling till något politiskt parti. Sen har naturligtvis olika personer sina preferenser och röstar på sina partier.

Swebb-tv har bevakat möten där modulhusfrågan tagits upp i bland annat Spånga-Tensta, Örby, och i Bromma, där de varit och filmat flera gånger.

Massiv uppslutning när modulhusen för nyanlända diskuterades i Sundby

De har sänt klipp från mötena varvat med studiosamtal som hålls av Swebb-tv:s frontperson Jan Sjunnesson. Han är även krönikör på sajten Avpixlat och tidigare chefredaktör för Samtiden, idag en fristående nyhetssajt, som från början startats av Sverigedemokraterna.

"Journalister gör inte sitt jobb"

Mikael Willgert är en av de drivande bakom Swebb-tv och står som bolagets vd. Han säger att Swebbtv väljer att vara på plats på mötena om modulhus för att visa medborgarnas åsikter och lyfta sådant som han menar att vanlig media inte skriver om.

– Vi har ett jätteproblem i Sverige, och det är att journalisterna inte gör sitt jobb. Om de gjorde det skulle vi inte behöva hålla på med det här, säger Mikael Willgert.

Stockholms finansborgarråd pressades om modulhusen för nyanlända

Han vill att media ska ställa politiker tills svars om modulhusen istället för att, som han upplever det, granska medborgarna.

– När vi har skildrat de här mötena så har det blivit väldigt uppenbart hur makthavarna, som är valda av medborgarna för att företräda dem, snarare ser dem som ett problem som de ska tillrättavisa och läxa upp. Och vi har inte gjort annat än att återge det på webben, säger han.

Osynliga politiker när debatten spårade ur

Men ni sprider ju lögner när ni till exempel rapporterar att det planeras 400 lägenheter för nyanlända i Beckomberga, trots att det aldrig varit tal om fler än 125-200. Vad säger du om det?

– Tack för rättelsen. Det är en felskrivning, du är den första som uppmärksammar den. Det gäller ca 400 personer inte 400 lägenheter.

Både Swebb-tv och Avpixlat beskrivs av tidningen Expo, som granskar högerextrema grupper, som "SD-vänliga, högerextrema, högerpopulistiska och ofta antimuslimska alternativmedia".

Vad är Swebb-tv:s koppling till Sverigedemokraterna?

– Det finns ingen koppling till något politiskt parti. Sen har naturligtvis olika personer sina preferenser och röstar på sina partier. Så är det alltid, säger Mikael Willgert. 

KRÖNIKA. Informationen kring modulhusen i Västerort är ett haveri

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat har mötena om modulhus ofta blivit högljudda och haft en tendens att spåra ur.

Svepande kommentarer om "farliga nyanlända män" är inte ovanliga. Allt som sägs från folk i publiken visas dock inte alltid på Swebb-tvs sändningar, utan klipps bort.

Blir inte det missvisande?

– Vi är inte där för att granska medborgarna. Vi vill att de ska kunna yttra sig utan att känna sig uthängda. Ibland kanske det finns en diskussion som spårar ur, då finns det ingen anledning att ta med det, säger Mikael Willgert. 

Ser positivt på filmning

Som StockholmDirekt tidigare berättat har det funnits diskussioner hos Bromma stadsdelsförvaltning att själva börja filma sina möten och sända i sin helhet.

Det ser Mikael Willgert positivt på.

– Det tycker jag är en bra idé, säger han.

Skulle Swebb-tv bli överflödiga då?

– Det kan tänkas. Det handlar om hur man får använda materialet. En orsak till att det är viktigt att filma är att man ska kunna ta citat och kommentera och diskutera. Så kan man göra det är det alldeles utmärkt.

Tar en paus

Dagen efter att vår intervju med Mikael Willgert ringer han upp och berättar att man har beslutat sig för att pausa Swebb-tv.

– Det tar mycket tid med jobb och så. Så vi pausar nu. Vi tycker att vi har gjort mer för att belysa frågan än vad vi hade föreställt oss från början, säger han.