NÄRMAR SIG BESLUT. Arbetet med att få OS och Paralympics 2026 till Stockholm går snart in på slutspurten. Foto: Mostphotos

IOK imponerade efter Stockholms-besök

Stockholm, tillsammans med Södertälje, Åre, Falun och lettiska Sigulda, kämpar om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Ansökan kompletteras med de sista detaljerna och snart avgörs det.

  • Publicerad 11:04, 27 mar 2019

Sveriges olympiska kommitté, SOK, sliter vidare för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Förra veckan var den Internationella olympiska kommitténs, IOK, utvärderingskommitté på besök. Och de gillade vad de såg.

Nytt steg mot vinter-OS i Stockholm

– Det var en väldigt givande vecka. Vi har en jättebra känsla, vi har ett koncept som fungerar, säger Mats Olsson, pressansvarig för Stockholm Åre 2026.

IOK:s utvärderingskommitté besökte bland annat Åre, Falun och Stockholm. Här synade man bland annat Fiends Arena, Tele2 Arena och Globen som alla är tänkta att användas som OS-arenor.

I januari lämnades ansökan in till IOK och kvar är nu bara Stockholm och Milano kvar i racet. Hur Stockholm står sig mot konkurrenten Milano vill Mats Olsson dock inte säga.

– Vi varken vill, kan eller får prata om konkurrenten Milano. Enligt IOK ska man inte uttala sig om de andra kandidaterna, säger Mats Olsson.

Kampanjledare Richard Brisius var även han mycket nöjd över besöket.

– Jag är jättenöjd med veckan och överväldigad, för det har varit väldigt positivt att fått se och höra kommentarerna från utvärderingskommittén när vi har rest runt i Sverige. För de är så överväldigade även dem för vad som finns i Sverige, säger Brisius till kampanjens hemsida.

Planen: Så skulle vinter-OS bli i Stockholm 2026

Problemet tidigare har varit att den styrande grönblå majoriteten i Stadshuset var emot OS, men nu säger man ett försiktigt ja till ett olympiskt spel i Stockholm, så länge det inte belastar skattebetalarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det som återstår nu är lämna in kompletteringar i ansökan senast 12 april. Därefter blir det ett hårt jobb fram till 24 juni, då IOK avslöjar vilken kandidat som blir värd för OS 2026.