Den nytillträdde irakiske försvarsministern Najah al-Shammari, till höger, har under flera år varit bosatt i Huddinge och, enligt svenska medieuppgifter, bland annat misstänkts för bidragsfusk. Foto: Staff Sgt. Brandy Nicole Mejia (U.S. Army)

Iraks försvarsminister är skriven i Huddinge

Najah al-Shammari är Iraks nuvarande försvarsminister, gammal officer i Saddam Husseins armé och sedan flera år skriven i Huddinge. Enligt svenska medieuppgifter misstänktes han under sin tid i Huddinge för våldsbrott och bidragsfusk.

  • Publicerad 11:58, 25 nov 2019

En person tidigare bosatt, och fortfarande skriven i, Huddinge har hamnat mitt i en storpolitisk mediestorm. Det handlar om 52-årige Najah al-Shammari, eller Najah al-Adeli som det står i hans svenska pass.

Tidigare i år utsågs den svenska medborgaren till försvarsminister i Irak.

Enligt uppgifter i bland annat Expressen och Aftonbladet utreds al-Shammari och hans fru för grovt bidragsbrott eftersom de har tagit emot bostads- och barnbidrag trots att de har varit bosatta utomlands. Det har väckt reaktioner på högsta politiska nivå i Sverige. Moderaterna har krävt svar från regeringen i frågan.

– Det är dels frågan om bidragsfusket, dels frågan om medborgarskapet för en individ som är i en hög ställning i den irakiska regeringen och sen slutligen frågan om den svenska militärmissionen och det svenska samarbetet med Iraks styrkor där försvarsministern i Irak är högst ansvarig, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare, till Expressen.

Utreds för brott mot mänskligheten

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har kallats till Riksdagens socialförsäkringsutskott för att svara på frågor om fallet.

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas”, skriver ministern i ett uttalande till Aftonbladet.

Enligt Expressen ska al-Shammari också ha utretts och åtalats för hot och våldsbrott under sin tid i Huddinge. Det åtalet lades dock ner.

På måndagen startade dessutom svenska myndigheter en utredning om den irakiske försvarsministerns eventuella inblandning i brott mot mänskligheten. Det uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Det är Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet som arbetar med utredningen "som befinner sig i ett mycket tidigt skede".

al-Shammari ansökte om permanent uppehållstillstånd 2009 och fick det beviljat 2011. Fyra år senare beviljades han svenskt medborgarskap. Uppgifterna om hans svenska medborgarskap har bekräftats av försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Toni Eriksson, enligt flera medier.

Hotar stämma medier

Sedan i juni är han alltså Iraks försvarsminister. Strax efter tillsättningen kunde den irakiska AFP-journalisten Ammar Karim avslöja omständigheterna om al-Shammaris dubbla medborgarskap och kunde på Twitter visa upp hans svenska pass.

I rollen som försvarsminister har han fått kritik för hur han hanterat höstens stora demonstrationer i Irak. Flera svenska medier har rapporterat uppgifter som har pekat mot att al-Shammari är ansvarig för att ett stort antal demonstranter har dödats under demonstrationerna.

Det har irakiska regeringen och al-Shammari kraftigt dementerat. I veckan hotade försvarsministern att stämma svenska medier på grund av rapporteringen, vilket bland annat DN har rapporterat.