Musik. Enköpingsbandet Gyttring turnerar igen. Foto: David Linder

Irländska toner i Enköping till sommaren

Efter ett mångårigt uppehåll är Enköpingstrion Gyttring tillbaka på Enköpings scener. Bandet står redo att bjuda lokalborna på flera konserter i den irländska folkmusikens tecken.

  • Publicerad 10:58, 30 jun 2018

För tio år sedan bildade Patrik Midelf från Örsundsbro, Erika von Knorring från Enköping och Robbin Ståhl från Fjärdhundra ett band för att spela folkmusik ihop. Alla tre hade gått på Westerlundska gymnasiets musiklinje i Enköping och spelat tillsammans i olika konstellationer.

Nu skulle de ha ett eget band som kom att döpas till Gyttring – ungefär ”oordnad samling av sammanfogade föremål”. En beskrivning som bandet fastnade för när det kommer till att skildra mötet mellan musik och människor.

Livet kom i vägen

Efter några års spelande så kom livet i vägen och bandmedlemmarna gick skilda vägar i och med studier och flyttar. Nu, tio år senare, ska Gyttring på nytt inta Enköpings scener. Denna gång med irländsk folkmusik.

– Det var framför allt Patrik som tog initiativet till att vi skulle börja spela igen nu när alla var tillbaka i samma stad. Han ville att vi skulle ta oss an irländsk folkmusik. Vi tyckte att det lät kul, berättar Robbin Ståhl som spelar gitarr, mandolin och sjunger i bandet.

Gyttring som tidigare hade spelat svensk folkmusik har bytt ut de mer moll-klingande svenska tonerna till den gladare irländska traditionen. De senaste två åren har använts till att lyssna in sig, öva samt snickra ihop en repertoar. En repertoar som snarast kan beskrivas som överfull, med både äldre och modernare låtar.

– Vi har ju alla våra egna favoriter bland låtarna. Det bästa är nog att se oss på flera evenemang i sommar för det kommer bli olika låtar från gång till gång, säger Robbin Ståhl.

Premiär 2 juli

Startskottet för turnén blir den 2 juli på Måndagskväll i Skolparken. Sedan fortsätter bandet under sommaren till bland annat Krägga Café & Lanthandel, Sparrsätra kyrka och senare under hösten även Café Samt.

Gyttrings sommarspelningar

2 juli - Måndagskväll i Skolparken

7 juli - Krägga Café & Lanthandel

18 juli - Långtora Kyrka

12 augusti - Sparrsätra Kyrka

25 augusti - Kulturer i Möte

1 september - Trädgårdsdagen

26 september - Café Samt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

BLÅLJUS: Attackerade anställda på Elgiganten

Nyheter Inbrott, drograttfyllerier, ni vet, det vanliga, skedde även under måndagen i Enköping. Den attack som drabbade anställda på Elgiganten i Romberga hör dock inte till vanligheterna.tisdag 19/2 10:51

Helgens blåljus: stölder, inbrott och en flaska i huvudet

Nyheter Brottstrender just nu: - Inbrott i förråd på Trögden. - Stölder av extraljus från bilar.måndag 18/2 10:58