Isak Isakidis från Vällingby odlar alla möjliga sorters grönsaker i sin trädgård. Här tittar han till sina tomater i tunnelväxthuset. Foto: Mikael Andersson

Isaks odlingsdrömmar slog rot i trädgården i Västerort

Isak Isakidis förvandlade sin trädgård i Råcksta, Vällingby till en grönsaksodling. Nu är han självförsörjande på grönsaker från juni till november och vill få andra att haka på odlings-tåget.

  • Publicerad 10:18, 5 jul 2019

I trädgården bakom Isak Isakidis hus i Råcksta växer det så det knakar. Otaliga grönsaksplantor trängs på inte allt för många kvadratmeter. Inne i ett tunnelväxthus som vibrerar i sommarvärmen står Isak och tittar till sina tomater.

– Om du kommer hit i augusti så är de klara. Smakar du på en kommer du aldrig köpa en tomat i en butik igen i hela ditt liv, säger han.

Förutom 15 olika sorters tomater har Isak alla möjliga grönsaker i sin trädgård: gurkor, bönor, broccoli och jalapeños, för att bara nämna några. Från juni till november är han helt självförsörjande på grönsaker.

– Att odla har jag med mig från när jag växte upp. Mina föräldrar är från Grekland, och alla som bor i hus där odlar. Går du och köper grönsaker i butik så blir du retad, säger Isak.

Isak själv växte upp i en lägenhet i Rinkeby, men för några år sedan flyttade han till huset i Råcksta. Att själv kunna producera alla grönsaker som familjen äter har alltid varit en dröm – som nu gått i uppfyllelse.

– Mina barn får växa upp i min dröm. Min yngsta är ute ibland och plockar jordgubbar. Det är ett bra sätt att få barn att gilla grönsaker. Plockar de inte själva så dyker det bara upp på tallriken, utan att de vet vad det är eller var det kommer ifrån.

En investering på 5000 kr räcker för att få igång en odling som gör dig självförsörjande på grönsaker större delen av året, menar Isak Isakidis. Foto: Mikael Andersson

"Alla kan göra det"

Nu vill Isak också uppmuntra andra som kanske känner att de inte har gröna fingrar till att odla. För att göra det så startade han Instagramkontot Ortensodlare.

– Jag vill dela med mig av min kunskap och visa att det inte behövs så många kvadratmeter, det behöver heller inte vara så dyrt. Alla kan göra det, det kräver bara tid, säger han.

Att bo i villa med trädgård är heller inte ett krav för att dra igång en odling.

– Allt går att odla på en balkong. Det finns tomatsorter där en enda planta kan ge hundratals tomater. Se bara till att vindskydda och anpassa efter dina förutsättningar och om du inte vet hur du ska göra, ställ frågor. Kolla nätet, Facebookgrupper, Instagram, ställer du frågor får du svar, säger Isak.

Blir som en familj

Enda nackdelen med alla plantor och växter han har, säger Isak, är att de ibland gör det svårt att dra på semester eftersom de måste skötas om.

– Man blir som en familj och det är lite som att ha bebisar, du måste ta hand om dem även fast det är jobbigt!

Isaks tips till dig som vill börja odla

Knep:

Kolla med blomsteraffärer om du kan köpa deras snittblomkrukor, de brukar gå för en billig peng.

Om du inte vill köpa massa jord – odla i marken.

Ställ frågor.

Värda investeringar:

Tunnelväxthus, ca 2000 kr

Konstbevattning, ca 500 kr

Sugen på mer?

Isak på Instagram @ortensodlare

Hässelbys nior fick en lektion i pengar

Nyheter "Nu förstår jag lite mer hur våra föräldrar har det" Hur gör man en budget, hur betalar man en räkning och har du koll på vad du lägger dina pengar på? Privatekonomi är inte alltid helt lätt, så förra veckan fick en klass nior i Hässelby en genomgång.onsdag 18/9 16:38

Stockholm testar eldrivna sopmaskiner

Nyheter Första försöket i Sverige – Ska vara tystare men dubbelt så dyra Nu har staden presenterat nya, tystare sopmaskiner som drivs helt på el. Men det kan dröja innan de nya maskinerna syns på gatorna permanent, då de just nu testas av bland annat trafikkontoret.onsdag 18/9 16:25

Vi är Västerort

Stockholm Direkt