Isen på Årstaviken är livsfarlig

"Det är livsfarligt." Så säger is-experten om att det är mängder av människor som går, cyklar och åker skridskor på Årstaviken.

  • Publicerad 12:47, 19 mar 2018

Vår första video med cyklisterna som drar iväg i full fart på Årstavikens is, blev välspridd och väldigt kommenterad. Men nu går en av stadens egna isexperter ut och varnar för tilltaget: "Det där är asfarligt".

– Ja, du ska inte vara på Årstavikens is alls, säger kommunens expert, som önskar vara anonym eftersom det inte är stadens jobb att ta hand om isen där.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varför då? Isen ser väl tjock och fin ut? Visst gör den det. Men det du inte vet är hur den ser ut på undersidan.

– I Årstaviken är det strömt vatten då man öppnar Hammarbyslussarna och släpper på. Då smälter isen underifrån eftersom det strömmar. Då kan isen gå från 20 centimeter tjock till fem centimeter på under ett dygn utan att det syns. Det är jättefarligt, säger is-experten.

Varför tror du folk ändå är där ute?

– Folk fungerar så. De ser spår från någon som redan gått där och tror att det är säkert.

Experten meddelar också att staden inte kör upp skidspår på de sjöar som de faktiskt tar hand om av en anledning.

– Det vore jätteenkelt att göra det med en pistmaskin. Men med skidor fördelar du vikten på ett annat sätt än med skridskor. Och du kommer väldigt snabbt långt ut innan det brister. Och då plurrar du i med skidor som du inte får av dig. Så därför gör vi från stadens håll bara i ordning för skridskor när isarna håller för det.

Här är läget på isarna staden har hand om just nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17