Gömmaren. Huddinge kommun varnar allmänheten för att beträda isarna. Foto: Hanna Thåström

Isexperter varnar för farliga isar

I går gick tre personer genom isen vid Färingsö. Nu varnar isexperter allmänheten för att beträda isarna: "Om man går igenom så är det som att gå ner i en sörja, du kommer inte upp", säger isexperten Anders Tysk.

  • Publicerad 14:38, 27 feb 2019

En person fördes i går livlös till sjukhus efter att ha gått genom isen vid Färingsö. Experter varnar nu oerfarna att ge sig ut på sjöisarna.

– Det har varit så varmt så även den mörka isen, kärnisen, håller på att falla isär på många ställen. Är man inte väldigt väldigt rutinerad, om man är minsta ovan så ska man ge fan i att ge sig ut på isen och stanna inne och titta på skid-VM istället! säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

Även Huddinge kommun har gått ut och varnat allmänheten för att beträda isarna. Sedan förra veckan håller alla isbanor stängt.

"Som att gå ner i sörja"

Förutom det ovanligt varma februarivädret är solen den stora boven i dramat. Vid den här tiden på året står solen högre på himlen och därför reflekteras färre solstrålar bort.

– Vårisen är väldigt förrädisk, ett par–tre decimeter is kan bara falla isär.

Det är enligt Anders Tysk farligare att gå igenom isen nu än vad det är under de tidigare vintermånaderna. I och med värmen blir isen vattenfylld och mer porös.

– Det gäller även småsjöar som de i Huddinge. Det räcker med att man är tio meter från land. Om man går igenom så är det som att gå ner i en sörja, du kommer inte upp.

Rutinerade kan ha en chans

Rune Lindqvist är rutinerad långfärdsskridskoåkare och engagerad i Friluftsfrämjandet i Huddinge. Han rekommenderar inte att oerfarna ger sig ut på isen. Däremot kan det fortfarande finnas några skridskodagar kvar för de rutinerade.

Långfärdsskridskoledaren Rune Lindqvist, friluftsfrämjandet. Foto: Frida Wänelöf

– Man ska såklart aldrig åka ensam. Först får man titta var man ens kommer ut på isen, ofta är det ute på en brygga, eftersom det har smält vid stränderna. Så får man se till att åka på ställen där man vet att det inte grynnor eller trånga sund med underfrätning och kolla ordentligt och pika.

Han känner en sorg över de allt kortare skridskosäsongerna.

– När jag började på 80-talet kunde vi göra säsongsdebut i oktober–november, nu är det sällan vi gör debut innan jul. De som är unga och gillar att åka skridskor, man undrar hur länge de kommer kunna fortsätta.