”När våra barn har de tidigaste tiderna så brukar en förälder få ta ledigt och köra barnen fram och tillbaka för att vi ska hinna”, säger konståkningsmamma Marika Brina, här med Maria Andersson, ordförande för Viggbyholm IK, och Anna Christiansson. Foto: Maria Svensson

Ishallsbristen drabbar Täbyklubbarna

Bristen på träningstider i Täby är stor enligt isföreningarna i kommunen. Nu har de gått samman och vädjar om en ny ishall.

  • Publicerad 11:44, 14 dec 2018

Under en lång tid har Täbys isföreningar påpekat bristen på hallyta i kommunen. Nu går alla föreningar samman och skickar in en skrivelse till kultur- och fritidsnämnden, där de säger att en ny ishall måste till för att tiderna ska räcka till alla. Idag finns det två ishallar i hela kommunen – Jägholmshallen och Tibblehallen.

– De som tränar i ishallarna får brottas om träningstiderna och vi ser att detta inte fungerar, säger Maria Andersson, ordförande för Viggbyholm IK Hockey.

Idag är är träningstiderna för Viggbyholm IK mellan halv fyra på eftermiddagen och elva på kvällen i Jägholmshallen i Hägernäs.

– Stockholms Hockeyförbund har pekat ut åtta områden i Stockholmsregionen som är särskilt dåligt utrustade med istider och Täby är ett av dem. För att vi ska klara alla åldrar, hockeyskola och allt som hör till så måste vi ha en till hall, säger hon.

Kräver engagemang

På läktaren sitter mammorna Anna Christiansson och Marika Brina och tittar på sina barns konståkningsträning med Viggbyholm IK. De säger att det krävs mycket av föräldrarna för att få det att fungera.

– När våra barn har de tidigaste tiderna så brukar en förälder få ta ledigt och köra barnen fram och tillbaka för att vi ska hinna, säger Marika Brina.

– Men sen är det ju en del barn som går i skolan de tiderna och då kan de helt enkelt inte vara med, det känns trist att de inte får träna vad de vill för att det inte finns tider, säger Anna Christiansson.

Förslaget som föreningarna kommit fram till tillsammans är att bygga en ny konståkningshall. De menar att det skulle skapa fler regionala samarbeten samt frigöra tider i de andra hallarna som till exempel kan användas till hockeyträningar.

Ett förslag från föreningarna är att den nya hallen byggs bredvid hallen i Hägernäs, på den fotbollsplan som finns där idag.

Maria Andersson menar att föreningarna även känner oro inför Tibblehallens framtid då den ligger i området Åvatriangeln, som ska renoveras.

– Det enda vi hör från politikerna just nu är att en av de två hallar vi har ska rivas, säger hon.

Less. Helena Chiliy som är konståkningstränare i Viggbyholm tror att de unga kommer sluta träna om inte tiderna blir bättre.

Som en fritidsgård

Konståkningsmammorna menar att hallen inte bara är en lokal för träning. Utan att det även är deras och andra barns fritidsgård.

– De sitter ofta här och pratar i kaféet eller hänger runt, om det fanns en till hall skulle kommunen vinna på det. Det är ju bättre att de hänger här än att de dräller runt på torget eller i Täby centrum, säger Anna Christiansson.

Helena Chiliy som är konståkningstränare för både yngre barn och äldre tonåringar ser mycket allvarligt på framtiden, om kommunen inte löser situationen.

– Det är en väldigt liten tidsperiod som alla ska trängas på och det gör att ingen får det de behöver. Tjejerna kommer inte fortsätta med idrott för de inte hinner till träningen, säger hon.

Här är klubbarna som går samman

Viggbyholms IK Hockey och Konståkning.

Täby HC.

Täby konståkningsklubb.

Täby Titans

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt